Avocatul şcolii româneşti

Emanuil Ungureanu (1846 – 1929)

CARITATE S-a născut într-o familie de ţărani, la 30 de km de Timişoara. Ambiţia l-a împins pe băiatul din Satchinez să urmeze un liceu la oraş. Între 1869 şi 1872 a studiat Dreptul la Budapesta. Întors la Timişoara, Emanuil Ungureanu şi-a pus cunoştinţele şi averea la dispoziţia şcolii româneşti.

Profesa ca avocat la Timişoara. În paralel, însă, încerca să convingă autorităţile că progresul nu poate fi decât o consecinţă a culturii. Numărul şcolilor trebuia să crească, tinerii şi femeile să aibă acces la învăţătură, presa românească trebuia sprijinită.

–––––––––––––––––––––––––––––

CITEȘTE ȘI:

PRINŢESA GISELA ŞI PRIMUL ORFELINAT, PE STRADA ŞANŢULUI – Nu sunt mulţi monarhii care şi-au transformat palatele în spitale militare pe timp de război.

–––––––––––––––––––––––––––––

Jumătate din avere pentru construcţia unui sediu

Emanul Ungureanu nu a ezitat să sprijine cu propria avere instituţiile de învăţământ. Aşa s-a întâmplat cu alumneul din Timişoara, Şcoala superioară de fete din Lugoj, Şcoala superioară de fete din Arad sau Gimnaziul din Arad.

Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Timişoara
Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Timişoara

După unirea Banatului cu România, Ungureanu a fost numit inspector cultural. În 1920, ajuns preşedinte al Casei de Educaţie Naţională, filiala Timişoara, îşi cheltuie o jumătate din avere pentru a construi un sediu al instituţiei. Astăzi, un liceu din Timişoara şi o stradă din centrul oraşului îi poartă numele, în semn de recunoştinţă.

2 gânduri despre „Avocatul şcolii româneşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s