Comerciantul care a construit un spital pentru copii

Din seifurile lui Anton Sailer au plecat sute de mii de coroane donate pentru oraş. Din banii lui s-a construit şi spitalul în care, din 1904 şi până astăzi, sunt trataţi pacienţii cei mai lipsiţi de apărare: copiii.

Despre Anton Sailer nu se mai ştiu prea multe. Născut în 1820, la Arad, din părinţi austrieci, a plecat la Viena, de unde s-a întors cu o avere impresionantă. A ales să se stabilească în Timişoara, unde a continuat să facă ceea ce ştia cel mai bine: comerţ.

–––––––––––––––––––––––––––––

CITEȘTE ȘI:

OMUL CARE A CREZUT ÎN VICTOR BABEŞ – În 1864, 33 de tineri studioşi din vestul ţării au plecat să studieze la Pesta, Viena şi Roma.

–––––––––––––––––––––––––––––

51 000 de coroane pentru Spitalul de Copii

Nu a uitat să întoarcă darul avuţiei comunităţii. A înfiinţat Fundaţia Crucii Albe, prin care a făcut donaţii pentru construirea de şcoli, spitale şi aziluri. A donat 200 000 de coroane pentru ridicarea unui aşezământ pentru orbi şi pentru ridicarea spitalului de copii.

Spitalul de copii din Timișoara, la începutul secolului trecut

A murit în 1904, înainte de a-şi vedea finalizate lucrările. În semn de recunoştinţă, doi ani mai târziu, timişorenii i-au ridicat o statuie. O putem vedea şi astăzi, în intersecţia din faţa Spitalului pentru Copii “Louis Ţurcanu”, construit din donaţia generosului timişorean.

4 gânduri despre „Comerciantul care a construit un spital pentru copii

  1. Întâmplător am avut ocazia de a lua cunoștință cu donația filantropică a lui Sailer. Cele 200.000 de koroane erau dirijate astfel : 120.000 pentru Spitalul de copii și 80.000 pentru Institutul de Orbi. Pentru cei ce nu cunosc valoarea unei koroane le precizez că 1.200 koroane era salarul anual al unui învățător.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s