Moştenirea lui Wilhelm Muhle, florarul imperiului

Wilhelm Muhle (1844 – 1908)

CARITATE O alee umbroasă lega acum 150 de ani Piaţa Bălcescu de cartierul Cetate. În dreapta ei, pe 8 200 de metri pătraţi, se aflau serele de flori, grădina şi casa lui Wilhelm Muhle. Este florarul căruia Timişoara îi datorează renumele de oraş al florilor. Darurile lui Muhle nu se opresc însă aici.

Wilhelm Muhle s-a născut în 1844 în Boemia, la Kulm. A studiat în Cehia şi Germania, iar în 1876 s-a stabilit la Timişoara. A locuit în cartierul Elisabetin, într-o casă care există şi astăzi, pe Bulevardul Mihai Viteazul, la numărul 3.

–––––––––––––––––––––––––––––

CITEȘTE ȘI:

AVOCATUL ŞCOLII ROMÂNEŞTI – S-a născut într-o familie de ţărani, la 30 de km de Timişoara. Ambiţia l-a împins pe băiatul din Satchinez să urmeze un liceu la oraş. 

–––––––––––––––––––––––––––––

Furnizor al Curţii Imperiale

Afacerile lui Muhle au “înflorit” la Timişoara. A ajuns să exporte flori şi arbuşti în toată Europa de sud-est. Reginele Ungariei, României şi Serbiei au comandat buchete de flori din solariile de pe strada Mihai Viteazul. Impresionat de talentul florarului, împăratul Franz Josef l-a numit pe Wilhelm Muhle furnizor de flori al Curţii Imperiale.

După moartea tatălui, în 1908, fiul a preluat tradiţia. Arpad Muhle a devenit furnizor al Caselor regale română şi bulgară, a contribuit la proiectarea Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia. Abia în 1930 s-a stins afacerea cu flori a familiei.

Terenuri donate oraşului

Lipsesc detaliile dispariţiei serelor cu trandafiri din sute de soiuri, de pe partea dreaptă a aleii umbroase ce lega Piaţa Bălcescu de cartierul Cetate. Cert este că înfiinţarea Parcului Rozelor i se datorează lui Wilhelm Muhle. În plus, biserica din Bălcescu, Universitatea de Vest şi Politehnica au fost ridicate pe terenul donat de familia Muhle oraşului.

2 gânduri despre „Moştenirea lui Wilhelm Muhle, florarul imperiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s