Prinţesa Gisela şi primul orfelinat, pe strada Şanţului

Gisela Louise Marie de Austria

CARITATE Nu sunt mulţi monarhii care şi-au transformat palatele în spitale militare pe timp de război. Dar Arhiducesa Gisela a Austriei nu ţinea cont de etichetă atunci când îşi oferea ajutorul. Din capătul celalalt al Imperiului, chiar şi timişorenii s-au bucurat de binefacerile ei.

Fiică a Impăratului Franz Joseph I al Austro-Ungariei şi a celebrei împărătese Sisi, Gisela a moştenit de la părinţi un chip frumos şi titluri nobiliare. Renumele şi l-a construit însă singură.

––––––––––––––––––––––––––––––

CITEȘTE ȘI:

COMERCIANTUL CARE A CONSTRUIT UN SPITAL PENTRU COPII – Din seifurile lui Anton Sailer au plecat sute de mii de coroane donate pentru oraş.

––––––––––––––––––––––––––––––

Fiica preferată a lui Franz Josef

Născută în 12 iulie 1856, în Austria, Gisela Louise Marie a fost crescută de bunica paternă şi şi-a venerat tatăl, pe împăratul Franz Josef. În 1873, ea s-a căsătorit cu un prinţ, Leopold de Bavaria. Căsnicia a fost una fericită şi le-a adus patru urmaşi.

Gisela nu le-a purtat de grijă doar propriilor copii – a făcut donaţii săracilor, a contribuit la construirea adăposturilor pentru orbi şi orfani şi şi-a deschis porţile palatului răniţilor, în Primul Război Mondial.

Donaţii pentru Timişoara

Timişoara îi datorează construcţia primului orfelinat. 40 de suflete erau adăpostite într-o clădire din Fabric, de pe strada Şanţului. Cheltuielile cu hrana şi îngrijirea orfanilor erau acoperite din fondul de 20 000 de coroane donat de prinţesă în 1877.

Mai târziu, în 1901, administraţia locală a construit o nouă clădire, impozantă şi încăpătoare, tot în Fabric, care a adăpostit orfanii până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. E actuala Facultate de Chimie – Biologie – Geografie a Universităţii de Vest, denumită şi Orfelinatul Gisela, în memoria “bunului înger din Viena”.

2 gânduri despre „Prinţesa Gisela şi primul orfelinat, pe strada Şanţului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s