Serile de bal din Pădurea de vânătoare

Nu era sărbătoare la sfârşitul secolului al XVIII-lea în care timişorenii bogaţi să nu îşi înhame caii la trăsură şi să nu părăsească cetatea pentru locul favorit de petrecere al elitelor: Castelul de vânătoare de la Pădurea Verde.

liceul-silvic-var

Foto: 1901, Şcoala profesională de pădurari

Aflat la doar o jumătate de oră de cetate, castelul de la Pădurea Verde ar fi fost ridicat la 1764. După eliberarea cetăţii, locaţia a fost transformată de austrieci în domeniu de vânătoare pentru guvernatorul Claudius Florimund Mercy. Într-o scrisoare din 1794, un cunoscut botanist german care a vizitat castelul scria: „Singura distracţie a locuitorilor oraşului este Pădurea Verde. În centrul pădurii, plin de stejari frumoşi a fost construită o clădire pentru distracţii, cu o sală de bal şi anexe aferente. Din acest centru pornesc aleile pentru plimbări care traversează pădurea.”

CITEŞTE ŞI: Cum a devenit Domul Catolic refugiu în calea bombelor

La începutul anilor 1800, castelul era deja loc de loisir binecunoscut locuitorilor oraşului. Se spune că mirosurile bucatelor alese se simţeau în toată pădurea, iar în zilele de vânătoare forfota călăreţilor se auzea până în oraş. Atracţia principală erau însă ringul de dans şi orchestra. „Cei care în secolul trecut, pe lângă excursie voiau să şi danseze, se duceau la Pădurea de vânătoare”, aşa sună o descriere a atmosferei locului într-o veche monografie a oraşului.

Faimă şi decădere

Petrecerile erau animate şi probabil că s-ar fi dansat până în zori dacă administraţia oraşului ar fi îngăduit să închidă porţile cetăţii după ora 21:00. S-a intervenit chiar şi pe lângă comandantul urbei. În zadar. Siguranţa oraşului nu permitea o astfel de imprudenţă.

Foto: Şcoala de Pădurari de la Pădurea Verde, după reconstruire

Treptat, faima petrecerilor de la Castelul de vânătoate s-a stins. În 1885 clădirea a fost transformată în şcoală de pădurari. În 1901 se deteriorase într-atât încât autorităţile au decis să o reconstruiască. Rumoarea vânătorilor şi veselia de altădată au dispărut odată cu vechiul castel. Astăzi clădirea adăposteşte Liceul Silvic.

Sursa: Lajos Kakucs, “De la Fântâna Paşei de pe lângă Mănăstirea Dervişilor până la Parcul Rozelor. Contribuţii la istoria parcurilor din Timişoara” în Analele Banatului, XXIII, 2015

Foto: delcampe.net

Un gând despre „Serile de bal din Pădurea de vânătoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s