Povestea cartierului care a adăpostit ultima bandă de lotri

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, o bandă de lotri era spaima călătorilor care intrau în oraş dinspre drumul Moşniţei. Tâlharii călare înconjurau căruţele şi îşi înfăşurau duşmanii de gât cu bicele, apoi fugeau cu prada şi se adăposteau într-o tabără improvizată în cartierul cunoscut azi drept Ciarda Roşie.

–––––––––––-<><><>–––––––––––-

Căpetenia tâlharilor era Rozsa Sandor, născut în 1813 la Szeged şi călit în închisorile Imperiului. Cruzimea haiducului, care a stat închis de nenumărate ori, inclusiv pentru crimă, era faimoasă în Banat.

Abia în 1878, autorităţile l-au putut prinde din nou pe Sandor, care, slăbit de tuberculoză, a şi murit în temniţele de la Gherla. A fost nevoie ca ameninţarea tâlharului să dispară pentru ca populaţia să înceapă să construiască în această parte a oraşului.

Clădit în jurul Hanului Roşu

Satul Ciarda Roșie s-a format în jurul unui han foarte popular la 1900, Vörös Csárda sau Hanul Roşu. Mai întâi şi-au ridicat aici case muncitorii, dar, cum zona era tranzitată de mulţi călători, aşezarea s-a dezvoltat repede. Satul a aparţinut mai întâi de Moşniţa Veche şi a avut mai multe nume: Vöröscsárdatelep, Illéspuszta, Rotterpuszta.

–––––––––––––––––––––––––––––
elisabetin forum ratt-var2CITEŞTE ŞI:
Cartierul cu miros de trandafir şi nume de împărăteasă

–––––––––––––––––––––––––––––

Până la urmă, Hanul Roşu (Vörös Csárda) a dat numele final al aşezării. Abia în 1951, Ciarda Roșie, altădată adăpost al sângerosului Rozsa Sandor, a devenit cartier al Timişoarei.

2 gânduri despre „Povestea cartierului care a adăpostit ultima bandă de lotri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s