Locul în care a văzut lumina zilei primul Tarzan

În 1723, câteva sute de familii au părăsit Alsacia pentru a se stabili pe un teren mlăştinos aflat la câţiva kilometri de cetatea Timişoarei. Aşezarea era scutită de impozite, un “sat liber” sau, tradus în germană, Freidorf. Denumirea s-a păstrat şi azi.

–––––––––––-<><><>–––––––––––-

Când au ajuns la destinaţie, coloniştii germani nu au găsit decât un întins acoperit de ape. Şi-au construit case pe unde au putut, au ridicat o biserică, o şcoală şi o moară. Terenul arabil era puţin, iar cei aproape 500 de colonişti trăiau modest.

Cu toate că locaţia nu era prea atractivă, iar condiţiile de trai lăsau de dorit, planurile autorităţilor pentru Freidorf erau tot mai ambiţioase. Colonizarea a continuat în anul 1732, când au fost aduşi aici meșteri mătăsari din Italia.

Lovit de epidemia de holeră

În 1836, o cumplită epidemie de holeră a decimat populaţia aşezării. După ce pericolul a trecut, în zonă s-au stabilit şi români şi maghiari, care creşteau animale sau făceau cărămizi, extrem de căutate într-o perioadă în care oraşul se dezvolta necontenit.

––––––––––––––––––––––––––

lume_frateliaCITEŞTE ŞI:

Cartierul înfiinţat pe moşia Kende

–––––––––––––––––––––––––––

În 2 iunie 1904, într-o zi de joi, la ora 6 după-amiaza, venea pe lume în acest cartier micuțul Johann Weissmüller. Era bucurie mare în casa cu numărul 84, în familia lui Peter și a Elisabethei. Familia a emigrat curând în America, acolo unde tânărul Johnny a devenit celebru ca sportiv şi apoi actor.

Johnny Weissmuller ,“Primul Tarzan” al filmului vorbit, a cucerit la mijlocul anilor ’30 Hollywood-ul, dar nimeni nu îi ştia pe atunci originea. Abia în 1984 misterul oraşului său natal a fost divulgat. Johnny Weissmuller rămâne până în zilele noastre cel mai faimos locuitor născut în Freidorf.

2 gânduri despre „Locul în care a văzut lumina zilei primul Tarzan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s