Cartierul cu miros de flori şi nume de împărăteasă

Parfumat şi cochet. Aşa îşi amintesc timişorenii de Elisabetinul de altădată. Nu întâmplător oficialii oraşului au numit cartierul după cea mai frumoasă împărăteasă din câte a avut Imperiul: Elisabeta, rămasă în istorie ca Sisi.

–––––––––––-<><><>–––––––––––-

Primele case s-au construit în zonă la jumătatea secolului al XVIII-lea. Erau locuinţe mici, cu grădini generoase şi livezi de pomi fructiferi. Români şi germani trăiau laolaltă şi îşi lucrau grădinile întinse.

elisabetin forum ratt-var2

Cel mai faimos grădinar al Imperiului, Wilhelm Mühle, locuia aici. Grădinile şi serele de flori ale familiei sale se întindeau din Piaţa Bălcescu de astăzi până la Universitate, iar miresmele trandafirilor străbăteau străzile.

Transport cu omnibuse

Elisabetinul era cartierul celor mai gospodari timişoreni. Supăraţi că municipalitatea întârzia construcţia liniilor de tramvai, locuitorii cartierului au înfiinţat propria societate de transport cu omnibuse. Inaugurată în 1894, linia făcea legătura cu centrul oraşului.

–––––––––––––––––––––––

CITEŞTE ŞI: Mahalaua turcească transformată în cartier al Timişoarei

–––––––––––––––––––––––

A fost veselie mare în cartier atunci când primul tramvai electric a plecat de la Piaţa Maria către fosta stradă Coroana de Oţel, pe 27 iulie 1899. La fel de tare s-au bucurat locuitorii şi în primăvara anului 1896, când oficialii au botezat cartierul în cinstea împărătesei Sisi.

4 gânduri despre „Cartierul cu miros de flori şi nume de împărăteasă

  1. Frumoasă fotografie, vedere din piaţaBălcescu, in direcţia str.Gh.Doja. Clădirea din stânga imaginii, continua până în colţ cu str.Porumbescu şi găzduia un cinematograf şi o frizerie, a fost demolată cu ocazia modernizării din perioada 1965-1975. Cu plăcere îmi amintesc de Cinema Victoria , cu pardoseala din scînduri gudronate şi scaune ce scârţâiau . . . .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s