GALERIE FOTO: Cele mai spectaculoase imagini cu oraşul traversat de calea ferată

În toamna anului 1857 sosea primul tren în gara Timişoata Iosefin, din direcţia Szeged. Era o zi importantă pentru timişoreni, care se puteau bucura de acum de avantajele călătoriei cu cel mai rapid mijloc de transport în comun din lume de la acea vreme.

2

Timişoara, 8 august 1932 – strada Gheorghe Doja traversată de linia ferată Timişoara-Baziaş

„Când auzim zgomotul venit din depărtare al trăsurii cu aburi, când observăm coşul înalt şi vărsător de fum negru al trenului e ca şi cum am fi fermecaţi. Iar când trece pe dinaintea noastră, aproape ne uimim că noi înşine stăm încă în acelaşi loc”, scria Temesvarer Zeitung despre sosirea primului tren la Timişoara.

La început, trenurile circulau pe ruta Szeged-Jimbolia-Timişoara de trei ori pe săptămână.

tren3

Parcul Scudier şi linia ferată Timişoara-Baziaş. În fundal, Podul Traian, către Piaţa Maria.

Circulaţia s-a intensificat în anul următor, 1858, când a fost inaugurată o nouă linie de cale ferată: Timişoara – Stamora Moraviţa – Jasenovo – Baziaş. Locomotiva noii garnituri de tren fusese adusă cu vaporul pe Dunăre, Tisa şi apoi pe canalul Bega. Nu avea acoperiş, iar mecanicul care o conducea trebuia să folosească o umbrelă pentru a se feri de ploi de-a lungul celor 120 de kilometri pe care îi avea de parcurs până la Baziaş.

tren2

Bulevardul Regele Ferdinand traversat de linia ferată Timişoara-Baziaş. În partea stângă a imaginii, Palatul  Szechenyi.

Noua linie de cale ferată traversa întregul oraş, spre încântarea localnicilor uimiţi de maşinăria de fier învăluită în abur care le trecea prin faţa ferestrelor.

Strada Ciprian Porumbescu şi linia ferată Timişoara-Baziaş. În partea dreaptă, Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, ridicată în 1912.

tren1

Începând cu anul 1932, traseul prin oraş al liniei ferate Timişoara – Baziaş se schimbă pentru a corespunde noilor planuri urbanistice. Noul traseu, cel peste Podul Modoş, este acelaşi din zilele noastre.

Surse foto: Arhivele Naţionale Timiş

Un gând despre „GALERIE FOTO: Cele mai spectaculoase imagini cu oraşul traversat de calea ferată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s