CUM A AJUNS TIMIŞOARA CEL MAI CURAT ORAŞ

Sunt multe însemnările unor călători de demult ce consemnau printre amintirile unui popas în Timişoara izurile neplăcute. O seară la bal sau la teatru purta negreşit amprenta mirosului de gunoi menajer de care, conform rânduirii vremii, timişorenii nu se puteau dispensa decât de două ori pe săptămână.

salubritate 2 credit_memoriabanatuluiIntrarea în secolul al XX-lea îi găsea pe timişoreni complet neputincioşi în lupta cu gunoiul. Mai ales verile erau chinuitoare. Resturile adunate în gospodărie erau depozitate în găleţi sau bidoane. La distanţă de 3 – 4 zile, căruţaşi particulari traversau oraşul şi sunau dintr-un clopoţel. Salvaţi, oamenii îşi cărau singuri găleţile cu gunoi şi le aruncau în căruţe.

Abia în 1911 autorităţile au înfiinţat primul serviciu de salubritate al oraşului. A fost tipărit şi împărţit un „Regulament de colectare şi transport al gunoiului menajer pe raza oraşului Timişoara“. Regulamentul era afişat în locuri publice, pentru a fi cunoscut de toţi locuitorii, care plăteau amenzi în cazul în care nu îl respectau.

salubritate1

De acum gunoiul erau colectat zilnic sau o dată la două zile. 15 căruţe transportau resturile de la peste 5500 de gospodării, semnalul fiind dat în continuare de binecunoscutul clopoţel.

salubritate 3 stropitoarea_tramvai_n_centrul_timiorii_1930

Serviciul de salubritate al primăriei se ocupa şi de măturatul şi stropitul străzilor, care nu erau cu nimic mai prejos decât ale marilor oraşe europene. Curăţenia exemplară a fost remarcată mai ales odată cu intrarea Timişoarei sub administraţie românească, oraşul de pe Bega fiind considerat de mulţi cel mai curat din ţară.

Sursa foto: memoriabanatului.ro

Un gând despre „CUM A AJUNS TIMIŞOARA CEL MAI CURAT ORAŞ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s