Cea mai mare clădire din Timişoara

În 1855, autorităţile încep să construiască la Timişoara o clădire monumentală şi impozantă, mai înaltă decât restul construcţiilor din zonă, copie a impresionantului Palat Strozzi din Florenţa.

palatul-dicasterial

Astfel este ridicat Palatul Dicasterial sau Cazarma Funcţionarilor, cum îl numeau timişorenii cu umor. Sediu a numeroase instituţii, direcţii, servicii şi inspectorate, Palatul Dicasterial adăpostea şi atunci, la fel ca azi, principalele instanţe de judecată din oraş.

CITEŞTE ŞI: Unde se afla cel mai celebru atelier de fotografie din oraş

Constructorii au avut nevoie de cinci ani pentru a finaliza clădirea care cuprindea iniţial trei curţi, 273 de camere, 34 de bucătării, 20 de cămări, 34 de camere pentru servitori, 65 de pivniţe şi 27 de depozite. Deşi se spunea că are câte o fereastră pentru fiecare zi din an, Palatul Dicasterial are, în realitate, 400 de ferestre.

5 gânduri despre „Cea mai mare clădire din Timişoara

  1. Cea mai mare clădire din Timișoara a fost Cazarma Transilvania, demolată acum, se întindea pe latura de vest a actualului Parc Civic, mai lungă decât strada Telbisz. Se spunea că a fost cea mai lungă clădire din Europa …

  2. Așa e, la acea vreme Cazarma Transilvania era cea mai mare clădire, în prezent cea mai mare e Palatul Dicasterial. Vom scrie și despre clădirile dispărute ale Timișoarei, la momentul potrivit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s