Baronul din Banat ajuns vedetă în New York Times

Născut într-o familie de nobili cu descendenţă spaniolă, Árpád Lo-Presti de la Fontana d’Angioli era un moşier bogat din Banat. Devenise cunoscut în epocă pentru excentricităţile sale şi uimea mai ales prin determinarea cu care refuza să plătească taxe către stat.

Se spune că adunase în curtea sa cei mai feroce câini, pe care îi antrena să nimicească orice comisie fiscală ar fi îndrăznit să îi calce proprietatea. Când un controlor fiscal a avut curajul să se infiltreze deghizat în curtea baronului s-a trezit faţă în faţă cu un lup pregătit să sară.

conac-lo-presti-sculia-monumente-uitate

Baronul spunea oricui voia să audă că preferă să fie îngropat sub ruinele casei sale decât să dea un ban fiscului. Speriate că Lo-Presti ar putea pune în practică ameninţarea să dinamiteze castelul, ceea ce ar fi fost o catastrofă ireparabilă, autorităţile au cedat.

CITEŞTE ŞI: Cea mai mare clădire din Timişoara

La moartea baronului, în 1879, urmaşii au moştenit alături de bunuri şi o amendă uriaşă, de 30 000 florini, pentru taxele rămase neachitate. Surpriza a venit însă doi ani mai târziu, atunci când autorităţile au descoperit în subsolul castelului din Şoşdea o cantitate impresionantă de explozibil.

Povestea baronului Árpád Lo-Presti de la Fontana d’Angioli a ajuns astfel în paginile tuturor jurnalelor vremii. Din Timişoara la Paris şi chiar în New York Times, ziariştii l-au decretat pe baronul din Şoşdea, care ar fi preferat să îşi distrugă castelul decât să plătească vreun impozit statului, drept „cel mai incomod contribuabil”.

Imagine: castelul Lo-Presti din Sculia; Sursa foto: http://monumenteuitate.org/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s