Hotel ultramodern, cu telefon şi curent electric

La 1900 Timişoara avea tramvai electric, străzi iluminate modern şi acces la telefon, revoluţionarul aparat inventat de profesorul Bell cu două decenii înainte. Moşierii bogaţi şi oaspeţii cu dare de mână alegeau hotelul central cu cele mai bune dotări atunci când aveau drum prin capitala Banatului.

–––––––––––<><><>––––––––––

Hotelul Cerbul de Aur se afla în Piaţa Sfântul Gheorghe, la intersecţia cu strada Augustin Pacha, chiar lângă liniile de tramvai.

–––––––––––<><><>––––––––––

Hotelul avea nu mai puţin de 50 de camere iluminate electric, dar şi linie telefonică proprie. La fel de important, era situat în centrul Cetăţii, în proximitatea staţiei de tramvai. Oaspeţii îşi puteau cumpăra bilete de tren către toate destinaţiile chiar de la recepţie. Şi atmosfera localului de la parterul hotelului era una de excepţie, chelnerul Jonathan fiind faimos printre călători.

CITEŞTE ŞI: Cel mai vechi hotel din Piaţa Domului

Oferte pentru sejururi

Proprietarii nu făceau economie de epitete atunci când promovau locaţia în ziarele vremii. „Nou mobilat, confort ultramodern. Cafenea şi restaurant proprii. Grădină de vară frumoasă, plăcută şi umbroasă. Berărie Schwechat cu mic dejun bogat. Bucătărie şi pivniţă renumite. Deservire precisă şi cordială”. Dacă optau pentru o şedere mai lungă, oaspeţii beneficiau de reduceri substanţiale, mai promitea „la gazetă” L. Janos, hotelier.

Hotelul şi restaurantul Cerbul de Aur au funcţionat până în anul 1937, dar clădirea există şi în prezent (Piaţa Sf. Gheorghe nr. 4), prea puţin pusă în valoare.

 Foto: colecţia Hungarian Museum of Trade and Tourism

2 gânduri despre „Hotel ultramodern, cu telefon şi curent electric

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s