Amintiri din parcul de distracţii „Luna”

În perioada dintre cele două războaie, undeva lângă actualul stadion CFR, se afla un faimos parc de distracţii pe care timişorenii îl umpleau la fiecare sfârşit de săptămână.

Originea parcului de distracţii „Luna” din spatele gării Iosefin era ceva mai veche. Între anii 1859 şi 1883 în zonă se afla poligonul de tir din Timişoara. În 1897 locaţia a fost reamenajată şi a devenit pistă de ciclism. În anul 1913, aici a fost amenajat stadionul echipei de sport „Kinizsi”, Clubul CFR de mai târziu.

Despre „Luna Parc” a început să se scrie la câţiva ani după Primul Război Mondial. Parcul de distracţii era gazda întrecerilor şi a expoziţiilor. Copiii veneau aici pentru Căluşei, tinerii pentru poze la minut, adulţii pentru scamatorii, gale sau concursuri.

–––––––––––<><><>––––––––––

CITEŞTE ŞI: Este cunoscută azi drept o mare feministă şi totodată prima femeie din Imperiul Austro-Ungar care a înfiinţat şi a condus o publicaţie. De o frumuseţe răpitoare şi uimitor de inteligentă, Emilia Kanya a avut o viaţă impresionantă. Cariera ei a început, dintr-o întâmplare, la Timişoara. […]

–––––––––––<><><>––––––––––

Faima parcului depăşea graniţele oraşului. Mulţi dintre vizitatori soseau direct de la gară. Drumul merita, mai ales pentru câştigătorii “loteriilor”. Pe 26 iulie 1931, unul dintre ei a plecat de la bâlci cu un… autoturism!

La fel ca alte locaţii populare din perioada interbelică, „Luna Parc” nu a supravieţuit celui de-al doilea mare război. Terenul a fost cedat pentru construcţia de case, iar din faima de altădată a parcului nu au mai rămas decât articole din ziare de demult.

Un gând despre „Amintiri din parcul de distracţii „Luna”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s