Timişoara, oraşul unde şi-a început cariera prima femeie editor de ziar din imperiu

Este cunoscută azi drept o mare feministă şi totodată prima femeie din Imperiul Austro-Ungar care a înfiinţat şi a condus o publicaţie. De o frumuseţe răpitoare şi uimitor de inteligentă, Emilia Kanya a avut o viaţă impresionantă. Cariera ei a început, dintr-o întâmplare, la Timişoara.

kanya_emiliaNăscută la 10 noiembrie 1830 într-o familie de clasă medie din Pest, Emilia Kanya are şansa de a primi o educaţie înaltă. Tatăl ei predă la şcoala protestantă, iar Emilia învaţă în rând cu elevii tatălui său franceza, engleza, muzica şi pictura. În 1847, după o decepţie în dragoste, tânăra se căsătoreşte cu fiul unui bogat om de afaceri, Gottfried Feldinger. Avea doar 17 ani.

Emilia Kanya la Timişoara

Tinerii căsătoriţi se mută în Timişoara unde, din 1851, publică un ziar în germană, Euphrosine. Soţul ei are grave probleme de vedere, aşa că doamna Feldinger are un rol important în editarea publicaţiei. Pătrunde astfel în cercuri de intelectuali şi oameni de litere şi îşi face cunoştinte care îi vor fi aliate în activitatea ei editorială de mai târziu.

Căsnicia se termină cu un divorţ, în 1857, şi Emilia se mută din Timişoara înapoi în casa tatălui. Renunţă la numele de căsătorie şi începe să publice povestiri, traduceri şi biografii sub numele de Emilia. Reuşeşte astfel să îşi întreţină copiii. Se recăsătoreşte, în 1860, cu un ziarist evreu.

Csaladi Kor, primul ziar condus de o femeie

Emilia Kanya are o activitate publicistică intensă. Editorul unui ziar la care publică îi dă ideea să înfiinţeze chiar ea o publicaţie. După multă rezistenţă din partea autorităţilor, în octombrie 1860, apare Csaladi Kor (Cercul familiei), săptămânalul condus de Emilia.

CITEŞTE ŞI: Cum arăta cea mai celebră librărie din Timişoara

Săptămânalul includea ştiri, biografii, scrieri literare, reţete, schiţe de rochii. Emilia recurgea chiar la diferite strategii prin care îşi impresiona cititoarele. Una dintre abonate, care locuia la ţară, a primit din partea ei trei rochii pentru o ocazie deosebită.

1998-364-family-circle

În paralel cu săptămânalul Emilia edita cărţi, era membră în mai multe asociaţii de caritate şi milita pentru creşterea rolului femeii în societate. În 1880 a fost nevoită să îşi vândă ziarul, din cauza dificultăţilor financiare, dar şi-a continuat activitatea publicistică până la finalul vieţii, în 1905.

CITEŞTE ŞI: Unde se afla prima facultate din Timişoara

Chiar dacă nu a fost prima femeie care a încercat să înfiinţeze un ziar, Emilia Kanya a fost prima care a reuşit să realizeze acest lucru. Vreme de 20 de ani a condus singură o publicaţie şi a crescut opt copii. A trăit pe rând în Budapesta, apoi în Fiume, dar nu s-a mai întors niciodată la Timişoara, oraşul unde şi-a început cariera dintr-o întâmplare.

Sursa: A biographical dictionary of women’s movements and feminism, Central, Eastern and South Eastern Europe, 19th and 20th, Centuries, CEU Press

Foto: http://epa.oszk.hu/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s