Bucle blonde, destin tragic

Nu prea chipeş, mai degrabă neglijent şi mereu visător. Aşa era Beethoven la 17 ani. Căuta afirmarea în saloanele înaltei societăţi din Bonn. A găsit, în schimb, iubirea.

–––––––––––<><><>––––––––––

Jeanette d’Honrath, tânăra de care s-a îndrăgostit, avea părul blond şi trăsături care atingeau perfecţiunea. Pe deasupra, împărtăşea pasiunea pentru muzică a lui Beethoven.

–––––––––––<><><>––––––––––

Originară din Koln, Jeanette obişnuia să cânte la seratele lumii bune din Bonn. Şi nu trecea neobservată. Nu numai marele viitor compozitor o remarcase, ci şi locotenentul Karl von Greth.

Matur, chipeş, cu perspective, Karl von Greth i-a furat inima tinerei din Koln, care a acceptat să îi fie soţie. Era vara anului 1787. Rănit, Beethoven a plecat la Viena, pentru a-i întâlni pe Mozart şi Haydn.

–––––––––––<><><>––––––––––

CITEŞTE ŞI: A părăsit de tânăr Boemia natală pentru Banat. La Timişoara şi-a construit un renume şi tot aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, pe Josefine. Mariajul lor a „înflorit” la propriu Elisabetinul […]

–––––––––––<><><>––––––––––

Jeanette von Greth la Timişoara

Peste 35 de ani, Jeanette von Greth ajungea la Timişoara. Îşi urma soţul, numit comandant al cetăţii. Locuiau în Casa Comandantului, actualul Cerc Militar din Piaţa Libertăţii.

Prima iubire a lui Beethoven era însă grav bolnavă. A murit la câteva luni dupa sosirea în oraş şi a fost înmormântată cu salve de tun în cimitirul fostei Biserici Piariste din Piaţa Libertăţii.

Se ştie că Beethoven nu s-a căsătorit niciodată. Muzicianul de geniu ar fi vizitat-o chiar pe fosta iubită, înainte de a muri, sub acoperişul Casei Comandantului. Ca o ironie a sorţii, ambii bărbaţi îndrăgostiţi de frumoasa cu părul bălai, Beethoven şi Karl von Greth, şi-au găsit sfârşitul în acelaşi an, 1827.

Citeşte mai mult în: Luciana Ianculescu, „Însemn în inima cetăţii”, Timişoara 2011

Foto: http://www.musica-classica.it/forum/index.php

2 gânduri despre „Bucle blonde, destin tragic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s