Prințul și balerina dispăruți pe mare

Arhiduce şi Prinţ de Austria, Prinţ de Ungaria, Boemia şi Toscana, Johann Salvador s-a născut la Florenţa, în 1852. Avea de mic înclinaţii artistice, dar părinţii l-au obligat să urmeze o carieră militară. Când s-a îndrăgostit de Milli Stubel, balerină la Opera din Viena, nici unul nu avea mai mult de 16 ani. Era o iubire imposibilă.

–––––––––––<><><>––––––––––

banner-salvador
Tânărul arhiduce a fost trimis departe de către familie, pentru a se dedica trup şi suflet carierei militare şi a-şi uita iubita. 

–––––––––––<><><>––––––––––

A ajuns tocmai la Timişoara, unde a fost locatarul primei case cu etaj din Fabric. Între pereţii casei de pe bulevardul 3 August 1919, numărul 11, a compus, în 1883, în secret, o piesă de balet. Fără ca nimeni să ştie, Johann Salvador a distribuit-o în rolul principal chiar pe iubita lui secretă, atunci când piesa a fost pusă în scenă, la Opera din Viena.

Arhiducele părăseşte Timişoara

Sinuciderea vărului şi prietenului său, prinţul moştenitor Rudolf, a marcat o cotitură în destinul lui Johann Salvador. În 1889, a demisionat din armată şi a renunţat la titluri şi privilegii. Şi-a luat numele de John Orth şi a plecat la Londra, unde s-a căsătorit, în sfârşit, cu femeia pe care o iubea de 21 de ani. De acolo, John Orth şi Milli Stubel s-au îmbarcat pe propriul vas şi au plecat spre America de Sud.

Cei doi soţi au fost văzuţi ultima dată în februarie 1890, la Montevideo. Se îndreptau spre Valparaíso, la bordul propriului vapor. Nu au mai ajuns niciodată la destinaţie. Unii cred că s-au scufundat, alţii spun că s-au retras pentru a-şi trăi nestingheriţi iubirea undeva în Patagonia. În urma lor a rămas la Timişoara Casa Arhiducelui, clădirea cu cea mai frumoasă poveste din oraşul de pe Bega.

–––––––––––<><><>––––––––––

CITEŞTE ŞI: Nu prea chipeş, mai degrabă neglijent şi mereu visător. Aşa era Beethoven la 17 ani. Căuta afirmarea în saloanele înaltei societăţi din Bonn. A găsit, în schimb […]

–––––––––––<><><>––––––––––

2 gânduri despre „Prințul și balerina dispăruți pe mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s