Idila imposibilă din grădina casei Weiss

Acum mai bine de un secol, pe actuala stradă Văcărescu din Iosefin o grădină privată de o frumuseţe rară stârnea admiraţia timişorenilor. Era parcul căminului Weiss, mândria soţilor Anna şi Lajos Weiss, dar şi locul unde tânăra doamnă îl primea adesea pe scriitorul care îi furase inima.

Scriitor şi avocat, Elek Gozsdu s-a născut în 1849, într-o familie de aromâni care şi-a pierdut mare parte din avere. A copilărit la Timişoara, dar s-a specializat mai târziu în Drept la Pesta, de unde a revenit în oraşul de pe Bega pentru a-şi începe cariera de avocat.

–––––––––––<><><>––––––––––

elek-banner

Gozsdu nu visa însă la o carieră în sălile de judecată, ci mai degrabă la una într-o redacţie de ziar.

–––––––––––<><><>––––––––––

În 1880 a abandonat din nou Timişoara şi s-a angajat în presă, la Budapesta. Pentru că venitul de ziarist nu îi era suficient, tânărul avocat Gozsdu s-a întors până la urmă la profesia pe care o studiase. A urmat ascensiunea: a fost procuror la Bela Crkva, Budapesta, Caransebeş, iar în 1905 a fost numit procuror principal la Timişoara. Fără să-şi neglijeze pasiunea pentru scris, a publicat între timp romane şi piese de teatru.

În ciuda succeselor din carieră, Elek Gozsdu nu era fericit în viaţa personală. S-a căsătorit de tânăr cu Hermina Bauer, o fată bogată. Toţi cei trei copii ai lui au murit: primul fiu, nelegitim, s-a sinucis, fiica sa a murit la patru ani iar al doilea băiat a murit pe front, în Primul Război Mondial. Căminul familiei de pe strada Liget numărul 7 (Bulevardul 3 august 1919 de astăzi) părea blestemat.

–––––––––––<><><>––––––––––

banner-salvador

CITEŞTE ŞI: Arhiduce şi Prinţ de Austria, Prinţ de Ungaria, Boemia şi Toscana, Johann Salvador s-a născut la Florenţa, în 1852. Avea de mic înclinaţii artistice, dar părinţii l-au obligat să urmeze o carieră militară. Când s-a îndrăgostit de Milli Stubel […]

–––––––––––<><><>––––––––––

Parcul de pe strada Bem

Întâlnirea cu Anna Weisz, soţia unui comerciant din Timişoara, urma să îi schimbe viaţa. Deşi îi despărţeau treizeci de ani şi ambii erau căsătoriţi, cei doi intelectuali s-au împrietenit. Se vedeau aproape zilnic şi purtau lungi discuţii în grădina casei Annei de pe strada Bem numărul 13 (azi Iancu Văcărescu), vecină cu orfelinatul condus de surorile Notre Dame, din cartierul Iosefin.

vacarescu_fosta-bem_1913

Strada Bem în anul 1913

Şi-au scris între 1905 şi 1916 nu mai puţin de 900 de scrisori. În 1912, atunci când în parcul familiei Weiss s-au plantat copaci noi, Gozsdu îi scria Annei: „S-au mutat 16 bucurii noi în grădina dumneavoastră, între ele şi plopii minunaţi. Ei o să fie rude dragi pentru dumneavoastră, aducând pentru noi florile bucuriei! Aveţi dreptate, noi doi trăim pe o insulă vrăjită, plină cu rododendroni roşii ca flacăra care pătrunde în noi”.

Iubirea celor doi a rămas una platonică. Elek Gozsdu a murit în 1919, la 70 de ani, dar scrisorile de dragoste schimbate cu Anna Weisz s-au păstrat şi au fost publicate în 1969 şi 2001. Ele zugrăvesc discret tabloul unei iubiri imposibile şi pe al unei grădini de poveste din Iosefin din care astăzi se mai păstrează doar câţiva copaci.

Sursa: Nicoleta Toma-Demian, “O plachetă mai puţin cunoscută a lui Gozsdu Elek (1849-1919)”

3 gânduri despre „Idila imposibilă din grădina casei Weiss

  1. Sunt fascinat de trecutul istoric al Timisoarei si de oamenii deosebiti care i- a avut. Stim de unde vin numele de strazi, denumirea parcurilor, a statauilor si ce spirit anima viata Timisoarei in alte vremuri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s