O mireasă pentru căpitanul oraşului

Un incendiu puternic a izbucnit în cartierul Mehala în anul 1868. Petru Cermena, căpitan suprem al oraşului, un bărbat respectat de timişoreni şi ascultat de subalterni era prezent pentru a coordona intervenţia. Nu ştia că printre cei pe care urma să îi salveze din flăcări se afla şi viitoarea lui soţie.

–––––––––––<><><>––––––––––

Petru Cermena s-a născut în 1807 în cartierul Fabric şi era singurul fiu al tăbăcarului Cermena. A studiat la gimnaziul piarist din Piaţa Sfântul Gheorghe însă după moartea tatălui a fost nevoit să renunţe la studii pentru a-şi ajuta mama rămasă văduvă. În 1829, la 22 de ani, a devenit voluntar la „căpitănia poliţiei”.

amor-incendiu

Curajos şi inteligent, Petru Cermena a avansat treptat în ierarhie.

–––––––––––<><><>––––––––––

Şi-a câştigat respectul timişorenilor mai ales în timpul epidemiilor de ciumă din 1831 şi 1836, când a salvat mii de vieţi. Din 1848 a fost ales de locuitorii oraşului „căpitan suprem” al municipiului, cea mai înaltă demnitate după aceea de primar.

–––––––––––<><><>––––––––––

elek-banner

CITEŞTE ŞI: Acum mai bine de un secol, pe actuala stradă Văcărescu din Iosefin o grădină privată de o frumuseţe rară stârnea admiraţia timişorenilor. Era parcul căminului Weiss, mândria soţilor Anna şi Lajos Weiss, dar şi locul unde tânăra doamnă îl primea adesea pe scriitorul care îi furase inima. […]

–––––––––––<><><>––––––––––

O întâmplare romantică

Figură importantă în Timişoara, responsabil de siguranţa oraşului, dar şi un mare susţinător la drepturilor românilor, Petru Cermena avea o viaţă privată discretă. Nu era căsătorit şi nu avea familie. Era trecut de mult de prima tinereţe în 1868, atunci când a participat la stingerea incendiului izbucnit în Mehala şi i-a salvat viaţa mult mai tinerei Măria Doctorovici, de care s-a îndrăgostit.

turn-pompieri-capitan

La 23 ianuarie 1869 Petru Cermena şi Măria Doctorovici s-au căsătorit, spre admiraţia timişorenilor care îl preţuiau pe căpitan şi erau impresionaţi de povestea întâlnirii lui cu tânăra mireasă. În ciuda diferenţei de vârstă şi a faptului că nu aveau copii, căsnicia a fost una fericită. Cei doi soţi nu s-au despărţit nici după moarte, fiind înmormântaţi amândoi în cimitirul din Calea Lipovei.

Citeşte mai mult în: Aurel Cosma, Prin Timișoara de altădată, Ed. Facla

Foto: Ebay

2 gânduri despre „O mireasă pentru căpitanul oraşului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s