Întâmplarea care i-a făcut pe timişoreni să înfiinţeze Salvarea

Strada Titu Maiorescu de astăzi se intersecta cândva cu un braț dispărut al Begăi. Într-un capăt al străzii se afla unul dintre localurile celebre ale Fabricului de altădată: Împăratul Turcesc. Chiar în faţa cafenelei, fusese construit un pod. O nenorocire produsă în acel loc avea să schimbe istoria Timişoarei.

Era iarna anului 1885, când un trecător a alunecat pe gheață, în faţa cafenelei Împăratul Turcesc. De pe pod, omul a căzut direct în apa îngheţată a Begăi, de unde nu a mai putut ieşi. Pentru că nu aveau uneltele necesare, nici unul dintre martori nu l-au putut ajuta în timp util. Trecătorul ghinionist a murit sub privirile neputincioase ale timişorenilor.

Citeşte şi: Povestea comerciantului care a ridicat Spitalul de Copii din Timişoara

fabric-printul-turcesc-brat-bega
Vechi braţ al Begăi în 1901 (străzile Iepurelui, Baba Dochia, Andrei Șaguna de astăzi)

Întâmplarea nefericită nu a rămas fără ecou la Timişoara. Responsabilii oraşului căutau o soluţie pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc. Cu doi ani mai devreme, sub impresia incendiului care a distrus Teatrul Ring şi a luat sute de vieţi, vienezii înfiinţaseră un serviciu rapid de ajutor în cazul accidentelor. După acelaşi model, în 2 decembrie 1886, la Timişoara a luat naştere Societatea “Salvarea”.

Citeşte şi: Statuia din Timişoara ridicată de dorul unei femei

Prima Salvare din România

Timişoara a fost al doilea oraş din fostul Imperiu şi primul de pe teritoriul actual al României care a înfiinţat un serviciu de “Salvare”. Avându-l la conducere pe Gheorghe Neumann, societatea a cumpărat mai întâi câteva prăjini şi trei bărci, pe care le-a amplasat în cele mai periculoase zone ale Begăi. Din 1890, “Salvarea” a început să intervină şi pe uscat, cu trei trăsuri pe două roţi.

Citeşte şi: Omul care a crezut în Victor Babeş

Resursele erau modeste, abia în 1913 au fost achiziţionate două trăsuri cu cai. În Primul Război Mondial, pentru meritele dovedite la intervenţii, societatea a primit două automobile sanitare. Maşinile au fost însă rechiziţionate, în 1919, de armata sârbă. După Unire, în proprietatea “Salvării” au ajuns un automobil sanitar Citroen, două maşini Fiat şi un Ford. Din 1936 “Salvarea” a funcţionat, în sfârşit, într-un sediu propriu, pe strada Milano numărul 1.

Citeşte mai mult în: Nicolae Ilieşiu, Timişoara – Monografie istorică

2 gânduri despre „Întâmplarea care i-a făcut pe timişoreni să înfiinţeze Salvarea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s