5 femei care au făcut istorie la Timişoara – Partea I

Nu doar bărbaţii au „scris” istorie în Banat. În Timişoara au existat şi femei demne de a fi menţionate în manuale, de a da nume străzilor şi de a fi cunoscute de lumea întreagă.

~~~~~<>~~~~~

Prima învăţătoare de origine română

La doi ani începea să meargă la şcoală, iar la cinci ştia să scrie şi să citească. Emilia Lungu, fiica publicistului Traian Lungu din Sânnicolau Mare, avea toate calităţile necesare unei mari cariere. Doar că se născuse în 1853, într-o epocă în care a fi român şi, pe deasupra, femeie nu era un avantaj.

emilia_lungu_puhallo_banaterra_var
Emilia Lungu Puhallo (Sursa: banaterra.eu)

Studiile secundare au adus-o pe Emilia Lungu în Timişoara, unde a început să colaboreze cu revistele Familia şi Biserica şi Şcoala. Visul ei era să înfiinţeze la Timişoara o şcoală românească de fete. La doar 19 ani a fondat prima reuniune de femei din Banat: Reuniunea Damelor. Balul organizat de asociaţie pentru a strânge fondurile necesare înfiinţării şcolii s-a bucurat de succes.

La 21 de ani, Emilia Lungu căuta să obţină aprobările şi spaţiul necesare şcolii în Timişoara, dar nu a reuşit. A înfiinţat-o în apropierea oraşului, la Izvin. A fost prima şcoală românească de fete din Banat, iar Emilia Lungu a devenit prima învăţătoare de origine română din Banat.

unirii-2-delcampe-net
Timişoara, Piaţa Unirii (Sursa: delcampe.net)

S-a căsătorit târziu, la 34 de ani, cu locotenentul Isac Puhallo, alături de care a plecat la Sarajevo şi apoi la Mostar. Fericirea cuplului nu a fost de durată. După patru ani de la căsătorie Emilia Lungu Puhallo şi-a pierdut soţul şi fiul nou-născut.

Şi-a găsit cu greu liniştea, la Timişoara, unde a reînceput să publice. A fost decorată cu ordinul Steaua României de către Regina Elisabeta. S-a stins în 1932, în casa ei de pe strada Timocului 19. Astăzi, o stradă din Timişoara îi poartă numele.

~~~~~<>~~~~~

Prima femeie editor de ziar

A fost o mare feministă şi prima femeie din Imperiul Austro-Ungar care a înfiinţat şi a condus o publicaţie. De o frumuseţe răpitoare şi uimitor de inteligentă, Emilia Kanya a avut o viaţă impresionantă.

kanya_emilia
Emilia Kanya

Născută la 10 noiembrie 1830, într-o familie de clasă medie din Pesta, Emilia Kanya a avut şansa de a primi o educaţie înaltă. În 1847, tânăra s-a căsătorit cu fiul unui bogat om de afaceri, Gottfried Feldinger.

Cuplul s-a mutat în Timişoara unde, din 1851, a început să publice un ziar în germană, Euphrosine. Soţul ei avea grave probleme de vedere, aşa că Emiliei îi revenea un rol important în editarea publicaţiei.

Căsnicia s-a terminat cu un divorţ şi Emilia s-a mutat din Timişoara înapoi în casa tatălui. A început să publice povestiri, traduceri şi biografii. Editorul unui ziar la care publica i-a dat ideea să înfiinţeze chiar ea o publicaţie.

1998-364-family-circleDupă multă rezistenţă din partea autorităţilor, în octombrie 1860, a apărut Csaladi Kor (Cercul familiei). Săptămânalul includea ştiri, biografii, scrieri literare, reţete, schiţe de rochii. În paralel Emilia edita cărţi, era membră în mai multe asociaţii de caritate şi milita pentru creşterea rolului femeii în societate. Vreme de 20 de ani a condus singură o publicaţie şi a crescut opt copii.

CITEŞTE ŞI: 5 femei care au făcut istorie la Timişoara – Partea a II-a

2 gânduri despre „5 femei care au făcut istorie la Timişoara – Partea I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s