Un fulger divin a pus temelia unei biserici din Fabric

Pe malul drept al Begai, în apropierea Podului Mihai Viteazul din zilele noastre, se afla până acum un veac o frumoasă biserică ortodoxă. Biserica îl avea ca ocrotitor pe Sfântul Ilie, acelaşi care veghea şi asupra breslei cojocarilor, numeroşi printre locuitorii Fabricului de altădată.

Locaţia bisericii de pe malul Begăi, sfinţită în vara anului 1826, nu ar fi fost aleasă întâmplător. Legenda spune că locul a fost indicat de un semn divin, iar la minune ar fi asistat întreaga comunitate.

fabric-biserica-sfantul-ilie

Era zi de sărbătoare în Timişoara, tinerii cântau şi dansau, iar bătrânii erau aşezaţi la umbra unui nuc, punând la cale construcţia viitoarei biserici ortodoxe.

Furtuna a oprit sărbătoarea

Deodata, pe cer a apărut un nor negru, o ploaie grea a început să cadă, iar tunetele şi fulgerele nu mai conteneau. Un trăsnet a lovit chiar nucul sub care se ţineau întâlnirile comunităţii. Copacul a ars în întregime, apoi furtuna s-a stins la fel de brusc cum începuse.

Citeşte şi: Minunea din Piaţa Maria

Martorii au luat întâmplarea drept un semn divin. Biserica ortodoxa “Sfântul Ilie” a fost zidită chiar pe locul copacului lovit de fulger. Nu a rezistat, însă, planurilor de modernizare a oraşului.

În anul 1913, odată cu amenajarea noii hidrocentrale electrice, biserica “Sfântul Ilie” a fost demolată. Un alt lăcaş de cult, cu acelaşi hram, a fost ridicat atunci. Este biserica ortodoxă “Sfântul Ilie” de pe strada Andrei Şaguna, care există şi în prezent.

Un gând despre „Un fulger divin a pus temelia unei biserici din Fabric

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s