5 minuni din istoria Timişoarei

Multe locuri din Timişoara au în spate o istorie impresionantă. Unele sunt marcate chiar de întâmplări ieşite din comun, miracole rămase până azi fără explicaţie.

––––––-<>––––––-

Minunea din Piaţa Maria

Gheorghe Doja (1470-1514)

Legenda spune că numele Pieţei Maria din Timişoara porneşte de la întâmplare veche de peste 500 de ani. În 1514, Gheorghe Doja şi armata lui de răsculaţi au fost capturaţi în faţa cetăţii Timişoarei. Mii de oameni au fost luaţi prizonieri. Cea mai grea pedeapsă a fost pregătită pentru conducătorul răscoalei.

Pe Gheorghe Doja l-au aşezat pe un tron înroşit în foc şi i-au smuls părţi din corp până când şi-a dat ultima suflare. Atunci, martorii la execuţie au văzut deasupra lui Doja chipul Sfintei Maria. În acel loc, oamenii au aşezat o icoană a Fecioarei.

Citeşte şi: 5 invenţii care au văzut lumina zilei la Timişoara

Pe spatele monumentului actual al Fecioarei Maria, amplasat mult mai târziu în presupusul loc al supliciului, stă scris: „Sfintei Fecioare Patroane, pe locul unde a suferit Gheorghe Doja cumplita moarte – Locuitorii oraşului Timişoara ofer ofrandă pioasă acest monument în 1906”.

Valul cu peşti

În perioada stăpânirii otomane, din 1552 până în 1716, foametea a lovit de mai multe ori cetatea Timişoarei. Era foamete, iar cetatea era sub asediu, scrie spahiul Ali, scrib al turcilor, când locuitorii au fost martorii unei minuni.

Un val cu peşti a trecut pe râul din mijlocul aşezării. Se spune că peştii erau atât de numeroşi, încât până şi femeile şi copiii îi puteau prinde. Trei zile cât a durat minunea, locuitorii cetăţii s-au aruncat în apă cu ce le-a căzut în mână şi au plecat acasă cu mâncare pentru câteva mese.

Citeşte şi: 5 femei care au făcut istorie la Timişoara

Asediul cetăţii Timişoara, 1596 (Sibmacher, 1620, Nürnberg, Biblioteca Naţională Széchényi Budapesta)

Incendiul oprit de furtună

Iosif de la Partoş (1568-1656)

Era vara anului 1652, de sfinţii apostoli Petru şi Pavel. Mitropolitul Iosif oficia Sfânta Liturghie într-o biserică din Timişoara, când a izbucnit un incendiu. Focul a pornit din Palanca Cârnă, dar vântul puternic ameninţa să aducă flăcările până în cetate.

În cele din urmă vâlvătaia a atins cetatea, a mistuit casa paşei şi era cât pe ce să cuprindă biserica unde slujea Mitropolitul. Sfântul Iosif a ieşit din biserică şi s-a întors cu faţa la foc. A căzut în genunchi, a atins ţărâna cu fruntea şi a început să se roage. De la sud s-au arătat nori de furtună şi a început să plouă cu tunete şi fulgere. Când pericolul incendiului a trecut, cerul s-a luminat şi în locul norilor au apărut şapte curcubee.

Citeşte şi: 5 străzi cu nume bizare din Timişoara şi istoricul lor

Minunea de la temelia unei biserici

Pe malul drept al Begai, în apropierea Podului Mihai Viteazul din zilele noastre, se afla până acum un veac o frumoasă biserică ortodoxă. Locaţia bisericii, sfinţită în vara anului 1826, nu ar fi fost aleasă întâmplător. Legenda spune că locul a fost indicat de un semn divin.

Era zi de sărbătoare, tinerii cântau şi dansau, iar bătrânii erau aşezaţi la umbra unui nuc, când a început furtuna. Un trăsnet a lovit chiar nucul sub care se ţineau întâlnirile comunităţii. Copacul a ars în întregime.

Martorii au luat întâmplarea drept un semn divin. Biserica ortodoxa “Sfântul Ilie” a fost zidită chiar pe locul copacului lovit de fulger. În anul 1913, odată cu amenajarea noii hidrocentrale electrice, biserica a fost demolată. Un alt lăcaş de cult care există şi în prezent, cu acelaşi hram, a fost ridicat pe strada Andrei Şaguna.

Citeşte şi: 5 hoteluri din Timişoara de altădată şi poveştile lor

Bombardamentul din 30 octombrie 1944

Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, Catedrala Mitropolitană din Timişoara era aproape finalizată. În noaptea de 30 octombrie 1944, Timişoara a fost bombardată din nou de aviaţia germano-maghiară. Atacul viza şi Catedrala.

timisoara centru fara catedrala_romaniainterbelica memoria
Sursa foto: romaniainterbelica.memoria.ro

Din şase proiectile căzute în apropierea bisericii, doar unul a provocat pagube minore, spărgând mai multe geamuri. Restul de cinci nu au explodat. Catedrala Mitropolitană a rămas în picioare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre alte 188 de clădiri din Timişoara, care s-au prăbuşit în acea noapte.

6 gânduri despre „5 minuni din istoria Timişoarei

 1. De ce nu specificati ce nationalitate a avut ,, Gheorghe Doja ,,? Icoana cu sfantul Iosif este ortodoxa(greseala).Catedralele,bisericile ortodoxe au fost construite dupa 1918.A-ti auzit de Tratatul de la Trianon? Cu vointa nu este mentionat!….. Asa manipulati prostimea zeci de ani!….

  1. Nu am mentionat nationalitatea liderului rascoalei de la 1514 deoarece articolul este despre Piata Maria, nu despre Gheorghe Doja.
   Singura ilustrare a chipului lui Iosif de la Partos pe care am gasit-o este in icoanele ortodoxe. Insa daca indicati dvs. vreun alt portret, il punem pe acela.
   O biserica ortodoxa era si biserica Sf. Ilie din Fabric, datata 1826, asadar existau biserici ortodoxe in Timisoara inainte de 1918.
   Timisoara si Banatul sunt locuri in care au convietuit si o fac in continuare in buna intelegere multe nationalitati si etnii. Orice discutie de genul celei pe care incercati sa o initiati este departe de spiritul locului.
   Timisoara este Timisoara datorita maghiarilor, germanilor, romanilor si tuturor celorlalte nationalitati care au locuit-o si nimeni nu a contestat acest lucru.

   1. Frumos răspuns și mai înainte de toate exprimă obiectiv realitatea istorică !
    Vă rog chiar , să nu fim tendențioși. Oare ce dorim neapărat să obținem dacă specificăm permanent ce naționalitate avea Georghe Doja !?
    Îl vom respecta mai puțin sau mai mult ? Ne vom gândii la respectivele evenimente istorice altfel ?
    Hai să rămânem onești !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s