Osia unui car legendar, zidită într-o clădire din Timişoara

Un ax zidit în peretele unei clădiri din Timişoara ar putea ascunde o istorie grandioasă. Se spune că ar fi osia unui car legendar. În acest car, conducătorul armatei imperiale ar fi eliberat, pentru totdeauna, Timișoara de turci.

Casa cu Axa de Fier din Cetate a fost construită în secolul al XIX-lea, pe locul unei magazii de pulbere. În acele vremuri, locuitorii oraşului obișnuiau să le ofere caselor câte o particularitate, pentru a fi mai ușor recunoscute și localizate. Astfel, în nișa situată pe unul dintre colțurile clădirii din Piața I.C. Brătianu de azi a fost înfipt un ax de fier de 2,5 metri.

Citeşte şi: Legenda taberei bântuite de lângă Timişoara

Detaliu arhitectural cu rădăcini istorice

Amplasarea obiectului nu a fost, se pare, întâmplătoare. Originea lui ne trimite cu trei secole în urmă, atunci când cetatea Timișoarei era încă sub stăpânire turcească. Feldmareșalul Eugeniu de Savoia, sau Prințul Eugen, plănuia cucerirea Timișoarei din mâinile păgânilor.

Cuirasa prințului Eugeniu de Savoya, expusă la Muzeul militar din Viena

După un asediu de 48 de zile și bombardamente care au afectat serios orașul, turcii s-au retras. La 18 octombrie 1716, Prinţul Eugen a intrat triumfător în cetate. Dacă osia trăsurii pe care o conducea atunci este cu adevărat Axa de Fier din Piața I.C. Brătianu, aşa cum spune legenda, rămâne un mister.

Sursa fotohttp://art-historia.blogspot.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s