Traseul fără sfârșit al unei comori pierdute

Este una dintre statuile cele mai cunoscute din Timișoara. Oficiali ai altor timpuri au îngropat la baza ei o comoară. Astăzi, de acea comoară nu se mai știe nimic.

E primăvara anului 1738 și cetatea Timișoarei devine gazda unui musafir nepoftit. Moartea Neagră ajunge în oraș și răpește un locuitor din cinci. Ciumații mor în chinuri cumplite, lăsând în urma lor o populație îngrozită.

Monument în amintirea ciumei

Stingerea epidemiei este văzută ca un semn divin. O statuie în memoria victimelor ciumei este comandata de un ordin religios și urmează să sosească tocmai de la Viena. Renumiții artiști Wasserburger şi Blim au lucrat trei ani la monument.

Citeşte şi: Legenda taberei bântuite de lângă Timişoara

Statuia sosește la Timișoara în 1756 și e amplasată în fața vechii Primării, în Piața Libertății, spre încântarea trecătorilor. Un secol mai târziu, trebuie mutată, din porunca împăratului. Resfințită și recondiționată, statuia amintind de îngrozitoarea ciumă este amplasată undeva în zona hotelului Continental de astăzi.

Piața Libertății, 1925

La baza statuii este îngropat un adevărat tezaur

Un galben imperial din anul 1852. Un Mariaş de argint din 1833. Un Mariaş de argint din 1848, cu inscrpţie maghiară. Un ban de 20 (husaş) de argint din 1848. Un ban de 20 (husaş) de argint din 1852. Un Mariaş de 10 de argint din 1847. O monedă de argint de 6 din 1848. O monedă de argint de 6 din 1849. O monedă ungurească de argint de 6 din 1849. Medalie de argint, reprezentând pe Fecioara Maria. Câte o monedă de 1, 2 şi 3 cruceri din aramă. Este inventarul comorii de la baza monumentului.

Statuia Sfintei Maria şi a Sfântului Nepomuk, în locul magazinului Bega de astăzi

La sfârșitul anilor 1960, arhitectura orașului suferă modificări. Este afectată inclusiv zona centrală. Statuia Sfintei Maria şi a Sfântului Nepomuk își reia amplasamentul inițial, în Piața Libertății, unde se află și astăzi. Urma tezaurului ascuns sub ea se pierde, însă.

Sursa foto: ratt.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s