Cum a ajuns Timişoara reper în istoria matematicii

Vizavi de Parcul Civic, pe strada Telbisz, la numărul 4, se află o clădire impunătoare cu două etaje. Este fosta Cazarmă a Statului Major, reconstruită în forma actuală în 1857. De clădirea care exista aici înainte de 1848 se leagă una dintre cele mai frumoase poveşti despre savanţi şi descoperirile lor.

janos bolyai
Sursa foto: alamy.com

János Bolyai s-a născut în 1802, la Cluj, şi a fost iniţiat în matematică de tatăl său. A studiat ingineria la Viena, iar în 1923 a devenit ofiţer inginer în armata austriacă. A ajuns astfel la Timişoara, unde se ocupa de fortificaţiile oraşului. Era preocupat în continuare de matematică, mai ales de axioma paralelor lui Euclid. În locuinţa sa din Cazarma Statului Major, îşi petrecea timpul studiind şi scriind. Chiar şi tatăl său îi scria, îngrijorat, să renunţe.

Citeşte şi: Întâmplarea care i-a făcut pe timişoreni să înfiinţeze Salvarea

Tânărul nu a renunţat, a reuşit să demonstreze că prin negarea axiomei se pot construi geometrii noi şi, în 1826, îi scria tatălui: “Am creat din nimic o lume nouă, diferită”. János Bolyai şi-a publicat teoria în 1832 şi este considerat unul dintre fondatorii geometriei neeuclidiene, alături de Lobacevski. Geometria neeuclidienă a fost folosită pentru formularea teoriei generalizate a relativității, publicată de Albert Einstein în 1916.

cazarma statului major
Cazarma Statului Major (dreapta, în plan apropiat)

Deşi nu a publicat mai mult de 24 de pagini, în urma lui János Bolyai au rămas peste 20 000 de pagini cu inscripţii matematice. În prezent, manuscrisele lui Bolyai se află în biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş, oraşul în care savantul s-a stins.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s