Povestea Mariei Bălan, Mata Hari din Timişoara

Într-o dimineaţă de la mijlocul lunii octombrie a anului 1917, chiar înainte de ivirea zorilor, un pluton de 12 ofiţeri francezi se pregătea de execuţie. În faţa lor, Margaretha Geertruida MacLeod, pe scurt Mata Hari, regina dansului, găsită vinovată de spionaj pentru nemţi, refuza să fie legată sau să îi fie acoperiţi ochii, le trimitea prin aer un sărut şi murea privindu-şi în ochi călăii.

maria-balan
Maria Bălan în Paris Soir

Nu toate spioanele au avut parte de sfârşitul tragic al lui Mata Hari sau de notorietatea ei. Mai puţin cunoscută, dar cu un destin la fel de fascinant, spioana Maria Bălan a fermecat Timişoara în perioada Primului Război Mondial. Povestea a început în 1910, când tânăra din Vârşeţ s-a îndrăgostit fulgerător de ofiţerul găzduit în casa părinţilor ei. Amorezii au fugit la Timişoara, unde flacăra amorului s-a stins şi tânăra a fost părăsită la scurt timp de iubit.

Citeşte şi: 5 femei care au făcut istorie la Timişoara

Spirituală şi cochetă, Maria Bălan nu putea trece neobservată şi a devenit o atracţie pentru ofiţerimea din oraşul de pe Bega. Ceea ce nu ştiau personajele importante de la braţul femeii era că toate informaţiile de ordin militar pe care le auzea Maria ajungeau tocmai la Bucureşti, fiind folosite de funcţionarii din cadrul Ministerul de Război al României.

Spioana cu nume de cod B. 9

Activitatea principalului spion al României la Timişoara a început încă din 1914 şi s-a intensificat după intrarea României în Primul Război Mondial. Inamicul ar fi dat orice să afle cine este ingeniosul spion cu numele de cod B. 9, atât de util românilor. În cele din urmă, în 1918, Maria Bălan a fost descoperită.

tribunal miliar
Tribunalul Miliar, astăzi str. Popa Şapcă din Timişoara

Procesul a fost rapid, la fel ca Mata Hari, Maria le-a râs acuzatorilor în faţă şi nu şi-a recunoscut niciun moment vina. Tribunalul militar a condamnat-o la moarte, iar execuţia a fost programată chiar în zorii zilei următoare. În dimineaţa în care urma să fie spânzurată, Maria Bălan nu se mai afla în celula ei.

Citeşte şi: Aventurile timişoreanului ajuns pictor al Curţii Regale din Hawaii

Mata Hari a României era deja în drum spre Bucureşti. Urma să primească bani pentru serviciile ei. Şi-a schimbat numele şi s-a stabilit, un timp, la Paris, unde a trăit în lux. S-a întors până la urmă acasă, la Vârşeţ. Nu mai avea familie. A cumpărat o cârciumă, unde îşi spunea povestea celor care îi călcau pragul. În seara de 30 septembrie 1936, a plecat spre cimitir, la mormintele părinţilor. Acolo a fost găsită de localnici, a doua zi, otrăvită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s