Bela Lugosi, Dracula din Lugoj

Este primul actor care l-a jucat pe Dracula pe marele ecran şi rămâne, până în zilele noastre, cel mai celebru. Înaintea decorurilor de la Hollywood au fost scenele teatrelor din Banat, locul unde legendarul actor şi-a început cariera.

Béla Lugosi s-a născut în 1882, la Lugoj, ca Béla Ferenc Dezső Blaskó. Fiu de bancher, a părăsit şcoala la 12 ani, iar la 20 de ani juca deja pe scenele teatrelor din Banat, împotriva voinţei părinţilor. De atunci datează numele de scenă Lugosi, inspirat de oraşul său natal.

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Eroul junglei, născut în Freidorf

În 1911, Lugosi s-a mutat la Budapesta, unde şi-a continuat cariera. În 1913, Teatrul Naţional din Budapesta l-a distribuit pe actorul bănăţean în 34 de piese. La izbucnirea Primului Război Mondial, Lugosi a plecat pe front ca locotenent de infanterie, a devenit apoi căpitan, fiind chiar rănit şi decorat. Din cauza simpatiilor comuniste, a fost nevoit să părăsească Ungaria, în 1920, pentru Lumea Nouă.

Lugoj, în 1905

Debut în Cetatea filmului

Lui Lugosi nu i-a fost greu să obţină primele roluri pe Broadway. Succesul a venit însă odată cu rolul contelui vampir din Transilvania, Dracula. Personificare a răului absolut, personajul lui Bram Stoker era întruchipat perfect de bănăţean. Béla Lugosi nu vorbea engleza, memora replicile şi le rostea sacadat, dând un aer autentic eroului de film horror.

Întrebat despre succesul de care se bucură cu noul rol, Lugosi declara că primeşte o mulţime de scrisori, 97% din partea femeilor. De pe Broadway, Dracula a ajuns pe marele ecran, spre încântarea publicului, care umplea sălile de cinema.

Blestemul vampirului

Preţul succesului fulminant a fost mare pentru Lugosi. A refuzat rolul principal într-un nou film ce se anunţa o capodoperă a genului, Frankenstein. A urmat declinul. Imaginea vampirului l-a urmărit ca un blestem. Personifica la nesfârşit acelaşi personaj cu capă însetat de sânge. A ajuns să lucreze cu cel mai prost regizor al tuturor timpurilor, Ed Wood.

Citeşte şi: Cum a ajuns Timişoara reper în istoria matematicii

Nemulţumit de turnura pe care i-o lua cariera, Lugosi a căutat alinarea în droguri şi şi-a găsit sfârşitul. A murit în 1956, din cauza unui atac de cord şi a fost îngropat în costumul personajului care l-a făcut celebru, Dracula. Se spune că marele Frank Sinatra, care îi era şi prieten, l-ar fi privit în sicriu şi ar fi spus: „He will be back!”. Un final demn de Hollywood pentru marele actor născut în Banat.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s