Ana, femeia care l-a trădat pe Dillinger

Din vina ei inamicul public numărul 1 al Americii a sfârșit sub o ploaie de gloanțe. John Dillinger, cel pe care l-a trădat, a devenit erou de film. Iar ea, femeia în roșu, l-a însoțit în fiecare producție, așteptând cu răbdare ziua în care îi va reveni ei rolul principal. 

Ana Cumpănaş Sage (1889-1947)

Începând cu 1930, jafurile lui John Dillinger au pus pe jar autoritățile din America. De două ori banditul a fost prins și a evadat. FBI-ul a reușit să îl oprească, în cele din urmă, cu ajutorul unei femei misterioase, născute în Banat.

Din Comloş, proprietară de hotel în Chicago

Ana Persida-Cumpănaş s-a născut în 1889, în Lunga, comuna Comloşul Mare. Ajunsă în America, în 1914, a lucrat ca prostituată, dar a urcat în ierarhie și, cu sprijinul gangsterilor, a devenit proprietară de hotel la Chicago. Se spune că era cea mai bogată româncă din SUA, în anii ’30.

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Timişoreanul ajuns pe lista neagră de la Hollywood

John Dillinger (1903-1934)

În vara anului 1934, Cumpănaş – devenită Ana Sage – a ajuns în cercul lui John Dillinger, prin prietena ei, care îi era iubită tâlharului căutat de agenţii federali. Pentru bani, de frica deportării sau chiar din gelozie, românca a ajuns să îl trădeze pe Dillinger. FBI-ul pusese o recompensă de 10.000 de dolari pe capul celui mai căutat infractor.

Execuția din fața Biograph Theater

În 22 iulie 1934, Ana Sage l-a însoțit pe John Dillinger la cinematrograful Biograph Theater din Chicago. Era îmbrăcată în roșu, potrivit înțelegerii cu agenții federali. După film, a ieșit la braț, alături de Dillinger. La un semn al Anei, care și-a scăpat batista, poliţiştii şi-au început tirul.

timisoara interbelica
Timişoara interbelică, Sursa: MemoriaBanatului.ro

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Eroul junglei, născut în Freidorf

Femeia a primit doar o jumătate din recompensa promisă de FBI. În 1936, a fost deportată de autorităţile americane. S-a întors în România, mărturisind – probabil în glumă – ziariştilor care roiau în jurul ei că doreşte să îşi facă o fermă, să vândă ouă şi lapte, în satul natal.

Citeşte şi: 5 femei care au făcut istorie la Timişoara

În cele din urmă, Tuşa Ana s-a stabilit la Timişoara.  În 20 aprilie 1947, a fost găsită moartă în locuinţa ei de pe strada Petofi Şandor nr.2.  În uşă lăsase un bilet: „Sunt plecată la țară“. Despre Ana Cumpănaş toţi cunoscuţii ştiau că nu ştie să scrie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s