Ana, femeia care l-a trădat pe Dillinger

Din vina ei inamicul public numărul 1 al Americii a sfârșit sub o ploaie de gloanțe. John Dillinger, cel pe care l-a trădat, a devenit erou de film. Iar ea, femeia în roșu, l-a însoțit în fiecare producție, așteptând cu răbdare ziua în care îi va reveni ei rolul principal. 

Ana Cumpănaş Sage (1889-1947)

Începând cu 1930, jafurile lui John Dillinger au pus pe jar autoritățile din America. De două ori banditul a fost prins și a evadat. FBI-ul a reușit să îl oprească, în cele din urmă, cu ajutorul unei femei misterioase, născute în Banat.

Din Comloş, proprietară de hotel în Chicago

Ana Persida-Cumpănaş s-a născut în 1889, în Lunga, comuna Comloşul Mare. Ajunsă în America, în 1914, a lucrat ca prostituată, dar a urcat în ierarhie și, cu sprijinul gangsterilor, a devenit proprietară de hotel la Chicago. Se spune că era cea mai bogată româncă din SUA, în anii ’30.

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Timişoreanul ajuns pe lista neagră de la Hollywood

John Dillinger (1903-1934)

În vara anului 1934, Cumpănaş – devenită Ana Sage – a ajuns în cercul lui John Dillinger, prin prietena ei, care îi era iubită tâlharului căutat de agenţii federali. Pentru bani, de frica deportării sau chiar din gelozie, românca a ajuns să îl trădeze pe Dillinger. FBI-ul pusese o recompensă de 10.000 de dolari pe capul celui mai căutat infractor.

Execuția din fața Biograph Theater

În 22 iulie 1934, Ana Sage l-a însoțit pe John Dillinger la cinematrograful Biograph Theater din Chicago. Era îmbrăcată în roșu, potrivit înțelegerii cu agenții federali. După film, a ieșit la braț, alături de Dillinger. La un semn al Anei, care și-a scăpat batista, poliţiştii şi-au început tirul.

timisoara interbelica

Timişoara interbelică, Sursa: MemoriaBanatului.ro

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Eroul junglei, născut în Freidorf

Femeia a primit doar o jumătate din recompensa promisă de FBI. În 1936, a fost deportată de autorităţile americane. S-a întors în România, mărturisind – probabil în glumă – ziariştilor care roiau în jurul ei că doreşte să îşi facă o fermă, să vândă ouă şi lapte, în satul natal.

Citeşte şi: 5 femei care au făcut istorie la Timişoara

În cele din urmă, Tuşa Ana s-a stabilit la Timişoara.  În 20 aprilie 1947, a fost găsită moartă în locuinţa ei de pe strada Petofi Şandor nr.2.  În uşă lăsase un bilet: „Sunt plecată la țară“. Despre Ana Cumpănaş toţi cunoscuţii ştiau că nu ştie să scrie…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s