De pe marele ecran, pe lista neagră de la Hollywood

Era scund, corpolent și doar talentul îl recomanda pentru un rol pe marele ecran. Cu toate acestea, timișoreanul Josef Bromberg a făcut carieră la Hollywood. A bifat peste 50 de filme clasice. Între ele, Semnul lui Zorro și Fantoma de la operă.

Nimic nu prevestea, în seara de Crăciun a anului 1903, că în familia Bromberg tocmai se născuse o viitoare vedetă de cinema. Doar câteva luni a apucat Josef să locuiască în Timișoara, orașul în care a văzut lumina zilei. În martie 1905, părinții l-au luat cu ei la New York, de unde familia nu s-a mai întors.

Debut cu Twentieth Century-Fox

Josef Bromberg a fost de la început pasionat de actorie. Deși foarte tânăr, muncea pentru a-și plăti orele la un profesor celebru. În 1926, a debutat pe Broadway, ca J. Edward Bromberg. Zece ani mai târziu, semna cu Twentieth Century-Fox și turna primul lui film. A jucat în producții celebre, alături de actori cunoscuți ai vremii. A apărut, în total, în 53 de filme și 35 de piese de teatru.

Alungat din Cetatea filmului

În 1950, o publicație americană l-a acuzat că ar fi membru al Partidului Comunist. Josef Bromberg nu a negat. Ca urmare, a fost inclus pe lista neagră de la Hollywood și renegat de lumea filmului.

DIN BANAT LA HOLLYWOOD: Ana, femeia care l-a trădat pe Dillinger

Anul 1951 îl găsea la Londra, pregătind o piesă de teatru în care cu greu obținuse un rol. Nu a mai apucat premiera. A murit în urma unui atac de cord, la nici 48 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s