Timişoara şi proiectul trenului tras de cai

Prima linie de cale ferată cu aburi a fost inaugurată la Timişoara în 15 noiembrie 1857 şi a legat oraşul de Jimbolia şi Szeged. Planuri pentru realizarea unei linii au existat, însă, cu mult înainte de această dată. Timişoara ar fi putut să aibă chiar şi un… tren tras de cai.

Friedrich List
Friedrich List (sursa foto: wikipedia.org)

Proiectul inedit, care ar fi putut schimba istoria Timişoarei, e legat de numele lui Friedrich List (1789- 1846), economist cu dublă cetăţenie, germană şi americană. Forţat să părăsească Germania natală, List a emigrat în SUA, în 1825, unde a devenit un important proprietar de pământ, jurnalist şi promotor al căilor ferate. A revenit, mulţi ani mai târziu, în Germania, în calitate de consul al Statelor Unite.

Calea ferată Timişoara-Arad-Budapesta

List a continuat să promoveze importanţa miliară şi economică a căilor ferate şi în Europa. Între 1843 şi 1844, a elaborat un plan pentru construirea unei ample reţele de transport. Planurile includeau şi o linie de cale ferată care să lege Timişoara de Arad şi Budapesta. Vagoanele urmau să fie trase de cai.

Citeşte şi: Cele mai spectaculoase imagini cu Timişoara traversată de calea ferată

Stockton_&_Darlington_Railway_(Brown_via_Getty_Images)
Calea ferata Stockton-Darlington, 1925 (sursa foto: gettyimages.com)

E posibil ca ideea să îi fi venit în timpul unei vizite în Anglia de nord-est, acolo unde funcţiona încă din 1825 calea ferată de transport al cărbunelui Stockton-Darlington. Vagoanele de cărbune au fost trase de la început de locomotive cu abur, iar cele de pasageri foloseau tracţiunea animală.

CITEŞTE ŞI: Povestea Mariei Bălan, Mata Hari din Timişoara

Cai versus locomotive

În 1830, pe linia Stockton-Darlington, 50 de cai împărţeau şinele cu 19 locomotive. Exista o regulă: vagoanele cu locomotive aveau prioritate. Uneori, însă, conducătorii trenurilor trase de cai refuzau să cedeze. S-a raportat chiar şi un caz în care trenul mult mai rapid cu locomotivă a fost forţat de un „conductor” orgolios să circule în spatele cailor mai bine de 3 kilometri.

bazias_gara2
Gara Bazias (1854-1950)
gara domnita elena timisoara
Gara Timisoara (1897-1947)

Astfel de probleme ar fi afectat, probabil, şi calea ferată cu cai Timişoara-Arad. Proiectul nu a devenit realitate, iar Friedrich List a murit în 1846. Contele Szechenyi Istfan a reluat ideea, în 1848, de data aceasta cu locomotive. Nici acest proiect nu s-a finalizat. Abia în 1854 a fost inaugurată calea ferată a cărbunelui, Lişava-Oraviţa-Jassenovo-Baziaş, prima de pe teritoriul actual al României. La Timişoara, primul tren a sosit în 15 noiembrie 1857.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s