Timişoara, oraşul unei fraude istorice la loterie

În vara anului 1889, ziarele europene anunţau un câştig record la loterie. Un norocos urma să încaseze 480 000 de florini, suficienţi bani cât să le asigure până şi urmaşilor lui o viaţă de lux. Câştigătorul se numea M. Farkas, iar extragerea care i-a schimbat viaţa a avut loc la Timişoara.

Oraşul vuia sub impresia veştii care, răspândită rapid de presă, a umplut pretutindeni oficiile loto de amatori de câştiguri uşoare. Întâmplarea nu a atras atenţia doar populaţiei, ci şi poliţiştilor. Norocosul câştigător ghicise toate cele cinci numere extrase dintr-o urnă cu 90 de bile. Toate loteriile funcţionau similar: extragerea era publică, supravegheată de o comisie, iar sarcina desemnării bilelor câştigătoare îi revenea unui băiat, de obicei orfan. Extragerea de la Timişoara a fost, totuşi, neobişnuită…

mercy ascuns in trans
Sursa foto: Facebook, Ascuns in Transilvania

Cât valorau 480 000 de florini

În 1889, costul unui bilet de tramvai, Cetate-Fabric sau Cetate-Iosefin, era de 10 de creiţari. Un florin avea 100 de creițari. Marele câştigător al loteriei din Timişoara urma să încaseze puţin sub o jumătate de milion de florini. Cu aceşti bani, şi-ar fi putut cumpăra aproape 5 milioane de bilete de tramvai. Raportat la costul unei călătorii cu tramvaiul zilelor noastre, M. Farkas a câştigat, în 1889, echivalentul de azi a 12 milioane de lei (noi).

Citeşte şi: Timişoara şi proiectul trenului tras de cai

Scurtă istorie a loteriei

Se pare că existenţa Marelui Zid Chinezesc se leagă de apariţia jocului de loterie. Primele dovezi datează din perioada 205-187 î.Hr., din timpul dinastiei Han, care a folosit jocul ca sursă pentru finanţarea proiectelor publice, între care construcţia faimosului zid. În Europa, sursele scriu despre o loterie cu vânzare de bilete, organizată la Roma, în timpul lui Octavian. Loteria era deja răspândită pe continent când, la mijlocul secolului al XVIII-lea, contele italian Octavio Cataldi a obţinut dreptul organizării extragerilor în Austria şi apoi Ungaria. În Transilvania şi Banat, loteria a ajuns în 1770, sub numele de „Kis Lutri”, Loteria mică. O sută de ani mai târziu, în Regatul Maghiar existau 400 de oficii loto, inclusiv la Timişoara.

piata traian tramvai

Cine era „norocosul”

De profesie avocat, M. Farkas renunţase să mai profeseze şi îşi deschisese, în schimb, o agenţie loto la Vârşeţ. A abandonat curând afacerea, dar şi-a achiziţionat la scurt timp o frumoasă proprietate în Buda. Biletul câştigător pentru loteria din Timişoara nu a fost cumpărat din oraşul de pe Bega, ci de la Viena. Nu era primul câştig la loterie al lui Farkas. Din martie 1888, până în iulie 1889, acesta încasase 14 000 florini, 18 000 florini şi 36 000 florini, totul culminând cu premiul de 480 000 florini. Trei dintre premii au fost caştigate la agenţia din Timişoara.

Citeşte şi: Cum a ajuns Timişoara reper în istoria matematicii

Modus operandi

loterieUltima extragere de la Timişoara a fost, totuşi, neobişnuită… Când băiatul care a primit sarcina de a extrage numerele norocoase a apărut în faţa comisiei, directorul oficiului, M. Poespoeky, l-a informat că nu mai este nevoie de serviciile lui. L-a trimis acasă, remunerându-l, totuşi, cu doi florini. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu al doilea băiat. Mai apoi, o femeie venită să asiste la extragere, însoţită de un băiat, i-a convins pe oficiali să îl lase pe copil să extragă el numerele, convinsă că băiatul îi va purta noroc. M. Szubotits, un alt membru al comisiei, i-a pus băiatului cămaşa purtată prin tradiţie de cel care extrage bilele şi astfel au fost alese numerele.

Deznodământ

Anchetatorii au avut nevoie de opt zile pentru a demonstra că la mijloc era o fraudă. Cu câteva zile înainte, dar şi în dimineaţa extragerii, M. Farkas a fost văzut în compania femeii, a băiatului şi a celor doi membri ai comisiei. Femeia şi-a dat un nume fals în perioada şederii la Timişoara şi a dispărut, alături de băiat, imediat după extragere. Nu se ştie cum a reuşit să ghicească numerele. E posibil să fi fost un truc al copilului, presupus fiu al fostului avocat. M. Farkas, M. Poespoeky şi M. Szubotits au fost arestaţi, dar nu şi-au recunoscut nicio clipă vinovăţia. Loteria nu a onorat câştigul record, iar povestea fraudei de la Timişoara a ajuns, via London Standard, inclusiv în ziarele din Statele Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s