Cariera impresionantă a primei învăţătoare de origine română din Banat

La doi ani începea să meargă la şcoală, iar la cinci ştia să scrie şi să citească. Emilia Lungu, fiica publicistului Traian Lungu din Sânnicolau Mare, avea toate calităţile necesare unei mari cariere. Doar că se născuse în 1853, într-o epocă în care a fi român şi, pe deasupra, femeie nu era un avantaj.

emilia_lungu_puhallo_banaterra_var
Emilia Lungu Puhallo (sursa: banaterra.eu)

Studiile secundare au adus-o pe Emilia Lungu din Sânnicolau în Timişoara, unde a început să colaboreze cu revistele Familia şi Biserica şi Şcoala. Visul ei era să înfiinţeze la Timişoara o şcoală românească de fete. La doar 19 ani a fondat prima reuniune de femei din Banat: Reuniunea Damelor. Balul organizat de asociaţie pentru a strânge fondurile necesare înfiinţării şcolii s-a bucurat de succes.

CITEŞTE ŞI: Timişoara, oraşul unde şi-a început cariera prima femeie editor de ziar din imperiu

Prima şcoală românească de fete din Banat

La 21 de ani, Emilia Lungu căuta să obţină aprobările şi spaţiul necesare şcolii în Timişoara, dar nu a reuşit. A înfiinţat-o în apropierea oraşului, la Izvin. A fost prima şcoală românească de fete din Banat, iar Emilia Lungu a devenit prima învăţătoare de origine română din Banat.

unirii-2-delcampe-net
Timişoara, Piaţa Unirii (sursa: delcampe.net)

O stradă din Timişoara îi poartă numele

Emilia Lungu s-a căsătorit, la 34 de ani, cu locotenentul Isac Puhallo, alături de care a plecat la Sarajevo şi apoi la Mostar. Fericirea cuplului nu a fost de durată. După patru ani de la căsătorie Emilia Lungu Puhallo şi-a pierdut soţul şi fiul nou-născut.

CITEŞTE ŞI: Cum a ajuns Timişoara reper în istoria matematicii

Şi-a găsit cu greu liniştea, la Timişoara, unde a reînceput să publice. A fost decorată cu ordinul Steaua României de către Regina Elisabeta. S-a stins în 1932, în casa ei de pe strada Timocului 19. Astăzi, o stradă din Timişoara îi poartă numele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s