GALERIE FOTO: Cum arăta primul muzeu din Timişoara

Primul muzeu naţional din lume, British Museum, a fost deschis publicului în 1753. În aceeaşi perioadă, timişorenii au început să manifeste interes pentru conservarea obiectelor cu semnificaţie istorică. Ştim că, în 1774, Sala Cavalerilor de la etajul întâi al Castelului Huniade găzduia o „expoziţie” permanentă de trofee păstrate din războaiele cu Poarta. Aproape 100 de ani mai târziu, la Timişoara era înfiinţat primul muzeu.

Muzeul Banatean Strada Lonovici nr 8
Faţada Muzeului Bănăţean, în 1928

În 1872, la iniţiativa comitelui de Timiş, Zsigmond Ormós, a apărut Societatea de Istorie şi Arheologie. Patrimoniul era alcătuit din donații (în mare parte ale lui Ormós), descoperiri arheologice întâmplătoare și achiziții, expuse la început într-o cameră a Palatului Episcopiei de Cenad. În 1882, Primăria a cedat Casa Wellauer din Timişoara, care a devenit primul sediu al Muzeului Bănăţean.

Colecţiile muzeului de pe strada Lonovici

Muzeul se afla pe strada Lonovici numărul 8, azi strada Augustin Pacha numărul 7. În prezent, clădirea, refăcută în 1891 şi având ca semn distinctiv o statuie a zeiţei Atena, este sediul Bibliotecii Filialei Timișoara a Academiei Române. În doar două camere mari şi şapte mai mici, edificiul adăpostea colecţiile Societăţii de Ştiinţe Naturale şi pe cele ale Societăţii Muzeale de Istorie şi Arheologie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Chiar şi după lucrările încheiate în 1891, spaţiul era prea mic, multe obiecte fiind depozitate în pod sau pivniţă. În 1890, muzeul avea o colecție de arheologie și istorie, o pinacotecă, o colecţie de științe ale naturii, bibliotecă și arhivă. În 1892, s-a adăugat o secție de artă decorativă. S-a discutat despre construirea unui Palat Cultural, suficient de încăpător pentru toate colecţiile, dar nu s-au găsit fonduri. În 1948, Muzeul Bănăţean a fost transferat în Castelul Huniazilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s