Nuntă sub ameninţarea revolverului

Berta Gyertyánffy şi Kálmán Nákó s-au cunoscut la un bal. Ea era fiica unor nobili proprietari de moşii, el provenea dintr-o familie deosebit de influentă. Pentru Kálmán tânăra era mai mult decât şi-ar fi putut dori, pentru familia lui însă Berta nu era o mireasă potrivită.

–––––––––––<><><>––––––––––

Nici moşiile familiei Gyertyánffy de la Bobda, nici frumuseţea exotică a fetei cu părul negru şi ochi pătrunzători, nici chiar erudiţia care o făcea una dintre cele mai culte femei în epocă nu i-au convins pe părinţii lui Kálmán să aprobe căsătoria.

Îşi doreau o alianţă cu o familie princiară, iar tânăra era o mireasă sub aşteptările lor. Din dragoste pentru Berta, Kálmán Nákó era dispus să îşi sfideze familia.

–––––––––––<><><>––––––––––

Bătrânul socru, pe urmele îndrăgostiţilor

Într-o dimineaţă, Kálmán Nákó a luat o trăsură cu patru cai şi a plecat spre locuința vicarului din Sânnicolau Mare. L-a ameninţat cu revolverul, ca să îi scrie aprobarea necesară căsătoriei cu Berta Gyertyánffy. L-a încuiat apoi în casă şi a dispărut. Vicarul a reuşit, în cele din urmă, să se elibereze şi să îl alerteze pe tatăl lui Kálmán.

Când bătrânul conte a ajuns în Livezile, satul în care locuia Berta, era deja prea târziu. Tinerii îndrăgostiţi tocmai coborau scările bisericii, deja căsătoriţi. Era vara anului 1842.

Castelul de la Jimbolia

Castelul de la Jimbolia

În 1843 li s-a născut primul copil, Malvina. Trei ani mai târziu, Berta a născut şi un băiat, Sándor. Cei doi soți au ridicat un castel la Sânnicolau Mare, acolo unde Berta picta cânta şi organiza baluri şi serate. Au călătorit mult împreună, din Europa până în Africa. Căminul în care soţii Nako şi-au crescut fericiţi copiii este astăzi muzeul oraşului Sânnicolau.

Sursa foto: http://asztrorege.blogspot.ro/

–––––––––––<><><>––––––––––

CITEŞTE ŞI: Au renunţat la tot pentru iubire. Prințul și balerina dispăruți pe mare […]

–––––––––––<><><>––––––––––

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s