GALERIE FOTO: Modă şi dichis la Timişoara, acum 100 de ani

Timişoara a fost, dintotdeauna, un oraş cochet. Stilul călătorea cel mai rapid între Viena şi “mica Vienă”. La fel de respectaţi precum doctorii sau avocaţii, croitorii făceau legea în oraş, cu acul şi cu aţa.

Sursa foto

În 1859, salonul de modă “Kinski” din Fabric era celebru printre doamnele de familie bună. Artiştii de aici reproduceau fidel la scară locală ultmele tendinţe din moda imperiului. Se purtau pălăriile generoase şi rochiile lungi, cu trenă.

Sursa foto 1/2

La începutul secolului trecut, timişorencele citeau în gazetele locale despre defilările Chanel, Lanvin sau Rochas. În anii ‘20, ziarul “Fruncea” îşi trimitea deja corespondetele la Săptămâna modei de la Paris. Erau anii în care se purtau tocurile groase şi beretele.

Sursa foto

Pentru curajoase, colecţia Chanel venea cu o noutate: pantalonii bufanţi, de inspiraţie orientală. Purtaţi de celebra May West, care făcea furori pe marile ecrane, pantalonii turceşti au ajuns rapid în şifonierele timişorencelor.

Adevăratele “victime” ale modei, bărbaţii

În timp ce doamnele şi fiicele lor îşi etalau cu mândrie ţinutele după model parizian, bărbaţii, adevăratele “victime” ale modei, îşi plângeau agoniseala irosită pe viciul vestimentar.

Sursa foto 1/2

„Azi când kg. de pâine e de trei-patru lei şi zahărul 20 lei soţia funcţionarului care răvăşeşte încovoiat de dimineaţa până seara la birou pentru 900-1200 lei salar lunar, caută talii de stofă englezească, ghete de seară şi ciorapi de mătasă, lucruri ce se desfac în toate magazinele de modă cu preţuri fabuloase.” (Nădejdea, 1931)

Sursa foto

În zadar trăgeau semnale de alarmă ziarele interbelice. Aceleaşi ziare încasau sume uriaşe din reclamele la blănuri, rochii şi accesorii. Moda era deja o industrie în Timişoara, iar morala nu făcea decât să o ajute să prospere.

Sursa foto

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s