Concedii de lux la „notatoriul” din Banat

Nu se topeau bine gheţurile şi nu înmugureau copacii când gândurile timişorenilor se îndreptau deja spre „Karlovy Vary din Banat”. Încă din mai, trenurile se umpleau de cufere şi evantaie. Familiile cu dare de mână abandonau agitaţia metropolei pentru a evada la „notatoriul” de la Buziaş.

–––––––––––<><><>––––––––––

„Bucătărie excelentă, hoteluri de prim rang, pensiune dietetice cu preţuri moderate. Bazin nou modern de înotat cu plajă la soare. Muzica militară cotidiană.”

–––––––––––<><><>––––––––––

Aşa era descris Buziaşul de gazete, la început secolului al XX-lea. În plus, efectele curative ale apelor minerale de aici atrăgeau turişti de peste tot din lume: englezi, elveţieni, japonezi…

Zile printre palmieri şi nopţi la cazinou

Compania era selectă, aşa că timişorencele aveau grijă să îşi etaleze cele mai elegante ţinute atunci când ieşeau la promenadă. Proprietatii, Otto Schottola şi apoi Jacob Muschong, nu au făcut nicio economie atunci când au amenajat imensul parc al staţiunii. Ştrandul şi cabinetele de tratament erau înconjurate de o colonadă de inspiraţie orientală, iar aleile erau străjuite de plante exotice şi… palmieri.

–––––––––––<><><>––––––––––

Dacă pe timp de zi ştrandul cu apă minerală, inaugurat în 1874, era centrul de interes al staţiunii, când se lăsa întunericul forfota se muta la cazinou. Aici se făceau şi se pierdeau averi. Tot aici, se organizau baluri şi spectacole.

–––––––––––<><><>––––––––––

În 1911, publicul febril a aplaudat îndelung premiera piesei „O noapte furtunoasă”, în prezenţa autorului, I.L. Caragiale. În 1929, concertele lui George Enescu şi Béla Bartok au stârnit ropote de aplauze. Mai recent, în 1930, multe feţe au roşit şi mulţi domni s-au îndrăgostit când cazinoul din Buziaş a fost gazda celebrei cântăreaţe cu voce de înger şi renume de spion: Josephine Baker.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s