Băi de soare şi hidroterapie la Plaja Comunală

Când vremea se încălzea suficient, distracţia se muta din centrul urbei către periferie. Cu 24 de lei, timişorenii îşi puteau cumpăra, din orice colţ al oraşului, bilet de tramvai „aller-retour” către Plaja Comunală din Fabric.

–––––––––––<><><>––––––––––

Tariful includea şi intrarea în moderna bază de agrement. Condiţiile erau demne de un mare oraş european, aşa încât angajaţii rupeau şi câte 250 000 de bilete pe sezon.

–––––––––––<><><>––––––––––

Pentru doamne, sezonul de plajă era precedat de cel al dietei. Erau la modă pielea albă şi trupurile zvelte. Plaja, amenajată mai sus de Uzina hidroelectrică, se umplea de tinere în costume elegante din lână. Costumul mulat, dintr-o singură piesă, era o raritate şi era purtat de obicei de damele ce practicau înotul. Celelalte îşi petreceau timpul pe nisip, citind.

Şcoala de gimnastică a doamnei Ianura

Nimeni nu se plictisea la Plaja Comunală Fabric. Zeci de bărcuţe pluteau pe cursul domol al Begăi. Printre ele înotau bărbaţi şi copii. Pe mal, într-un loc mai ferit, tinerele participau la orele de gimnastică ale doamnei Ianura, căreia Primăria îi concedionase un spaţiu îngrădit din incinta ştrandului. Peste chiotele copiilor răsuna muzica fanfarei militare, tocmită să cânte duminicile şi în zilele de sărbătoare.

–––––––––––<><><>––––––––––

„Vara, când arşiţa moleşeşte şi trupul şi spiritul, timişorenii găsesc o admirabilă reconfortare la Plaja Comunală din Fabric!”. Aşa suna o reclamă din1936 la ştrandul de lângă uzină.

–––––––––––<><><>––––––––––

Locul nu mai avea nevoie însă de nicio prezentare. Vara, ştrandul era atât de vizitat încât administratorii au fost nevoiţi să scoată la vânzare abonamentul estival, cu 600 de lei şi acces nelimitat pe malul Begăi.

În weekenduri, plaja se umplea pe la orele prânzului de amatori de apă şi soare. Timişorenii luau masa în aer liber, pe muzică de fanfară, şi se aruncau apoi în apele Begăi pentru lungi sesiuni de „hidroterapie”. Cu cele 500 cabine şi duşuri cu apă caldă, chioşc de ziare şi cărţi, cu un restaurant, o lăptărie şi chiar o frizerie, ştrandul era un oraş în miniatură.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s