Timişorenii şi moda întrecerilor cu „lobda”

Era începutului secolului al XX-lea, când domnii şi-au abandonat pipele şi au lăsat deoparte gazetele. Rumoarea dimineţilor de duminică s-a mutat din cafenelele timişorene pe maidane. Acolo, localnicii au descoperit un sport nou: întrecerile cu “lobda”.

–––––––––––<><><>––––––––––

Vinovat de “microbul” care a atins deopotrivă nobili şi muncitori era Carol Müller, profesor de gimnastică la Liceul Piarist.

–––––––––––<><><>––––––––––

La sfârşit de an şcolar, în 1899, el are ideea controversată de a organiza o demonstraţie de “football”, la Timişoara. Se taie bilete, se joacă după regulile stricte stabilite de englezi, iar competiţia este strânsă până în minutul 45, când se aude fluierul de final. Asistenţa „s-a distrat de minune”, consemnează a doua zi ziarul local „Közlöny”. Se dă astfel tonul unei noi mode în oraş.

Duminica e zi de „club”

Tinerii timişoreni, studenţi la Viena şi Budapesta, sunt primii simpatizanţi. În 1902, ei înființează Temesvari FC, primul club de fotbal. Competiţiile nu mai au loc departe de urbe, pe Câmpul Târgului, ci chiar în centru, pe locul actualei Facultaţi de Mecanică. Zece ani mai târziu, alb-verzii de la Temesvari FC îi întâlnesc pe teren pe englezii de la Oxford City.

–––––––––––<><><>––––––––––

“Gentlemen, till now we never knew that Temeswar existed. Football is a beautiful game, but only when one really understands its real spirit. And we see that you understand it.”

–––––––––––<><><>––––––––––

Notează un secretar al Oxford City în cartea de onoare a clubului, impresionat de fair-play-ul timişorenilor.

Recordul de audienţă la un meci de fotbal este atins în 1918. O mare de suporteri, 10 000 de oameni din 75 000 câţi număra oraşul, s-au strâns pe stadionul Banatul pentru a urmări un meci din campionatul Ungariei. S-a cântat şi s-a scandat în tribunele de lemn, iar după meci nu au fost de ajuns râuri de cerneală pentru a descrie atmosfera de pe străzile oraşului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s