3 locuri de luat masa pe malul apei

Mâncatul lângă un ochi de apă creşte apetitul şi descâlceşte limbile la vorbă. Dar nici o limonadă răcoroasă nu cade rău servită într-un locaţie cu belvedere. Aşa ne-am spus când am alcătuit o listă a celor mai interesante localuri aflate pe malul apei. Ordinea e aleatorie, clasamentul îl faceţi voi.

La Renaissance

Unde: Strada Lacului Nr. 1, Timişoara (Calea Şagului)
Ce să comanzi: pizza coaptă pe vatră, în cuptor cu foc de lemne, sau preparatele la grătar
Website: La-Renaissance.ro

Ştim, denumirea e pretenţioasă. Localul e, însă, cât de poate de prietenos. Într-atât încât ne-a dat ordinea în meniu peste cap. Din vorbă în vorbă, din fresh în fresh, am ajuns la desert (papanaşi cu dulceaţă de afine – 12 lei). Apoi, într-o logică alimentară deficitară, am comandat şi o pizza, că tot e pe vatră şi „mândria” casei (quattro stagioni – 22 lei). Verdictul: gustos, dar nu spectaculos.

De ce ne-am întoarce? Pentru apă, ponton şi personalul prietenos. Pare genul de local pentru familii numeroase. Copiii se pot juca nestingheriţi printre mese, muzica nu o asurzeşte pe mama soacră, iar preţurile nu uşurează portofelele soţilor ieşiţi la relaxare după o săptămână aglomerată la muncă.

Porto Arte

Unde: Pod Maria, lângă Catedrală
Ce să comanzi: orice, în funcţie de gust şi posibilităţi (nu vei fi dezamăgit)
Website: Porto-Arte.ro

Cu Vaporul ne-am născut, aici am băut prima bere în facultate şi tot aici ne prind serile de weekend de cum înfloresc cireşii. E greu de înţeles cum de evadarea din tumultul oraşului ne despart doar câteva trepte spre malul Begăi. Şi, totuşi, de câte ori drumul spre Centru/Maria se opreşte la Vaporul/Porto Arte, senzaţia este aceeaşi: de evadare.

Avem apă, avem piatră şi o scenă de unde, din când în când, răsună muzică (întotdeauna de calitate). După ce ne adunăm privirile din sălcile bătute de vânt, putem, în sfârşit, să aruncăm un ochi şi pe meniu. De la salate uşoare, numai bune pentru cină, până la fripturi consistente pentru domnii istoviţi, ştim din experienţă că orice preparat ar trece cu brio testul gustului. Durează ceva până să ne vină comanda, aşa că, până să vină mâncarea, ne hrănim cu atmosferă. Grozav antreu!

Flonta

Unde: Comuna Giroc, Str. Stadion, nr. 2
Ce să comanzi: peşte şi vin alb, că tot eşti pe malul apei
Website: Complex-Flonta.ro

Uită tot ce ştiai despre preţul benzinei. Despre localurile din centrul oraşului. Despre legătura dintre centru şi o masă delicioasă. Din experienţa ta de explorator urban şi periurban nu trebuie să lipsească un prânz la Flonta. Restaurantul e la marginea comunei Giroc, dar fiecare kilometru de drum parcurs – inclusiv neasfaltat – merită cu prisosinţă.

La Flonta suntem mai întâi serviţi cu o linişte deplină, o panoramă încântătoare şi un zâmbet larg. Ne decidem pentru o masă pe ponton şi, cu un ochi pe o lebădă care pluteşte pe lac, comandăm din meniu vin alb, peşte şi cartofi. În loc de siestă, plănuim să înconjurăm de câteva ori lacul şi, poate, să ne aventurăm într-o plimbare cu barca. Vine şi mâncarea, un pachet de arome şi mirosuri cum numai aici întâlneşti. Verdictul: delicios! Mai poftim pe la voi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s