GALERIE FOTO: Timişoara înainte de 1900

În 1840, gazetele locale anunţau prezenţa la Timişoara a primilor fotografi. Se întâmpla la numai câteva luni de când Louis Daguerre expunea la Paris primele fotografii din lume.

Majoritatea dagherotipurilor erau portrete ale timişorenilor înstăriţi, clişee cu interioare sau vitrine de magazine, ori instantanee din timpul unor evenimente din oraş. Cele mai multe imagini cu Timişoara înainte de 1900 înfăţişează un oraş pe care cu greu l-am mai recunoaşte. 

bastion theresia forum ratt_ var
Sursa foto: forum ratt.ro

Piaţa Victoriei din zilele noastre era cândva traversată de zidurile cetăţii. Într-o imagine ce datează dinainte de 1891, se poate vedea încă Poarta Petrovaradinului, aflată în faţa Palatului Culturii (Opera). Până în 1891, toate cele trei porţi ale cetăţii – Poarta Petrovaradinului, Poarta Transilvaniei şi Poarta Vienei – au fost demolate.

1899_castel

Defortificarea Timişoarei a început în 1892 şi a fost finalizată în 1910. Castelul Huniade şi-a căpătat actuala înfăţişarea la restaurarea din 1850, iar în 1899, când circula imaginea de mai sus, era încă înconjurat de ziduri.

CITEŞTE ŞI: Cum a dispărut centura de fortificaţii a Timişoarei

1985_alba iulia

Strada Alba Iulia, atunci Rezso Utca, arăta aproape la fel şi în 1985. În stânga, vitrina  florăriei deschise de celebrul Wilhelm Mühle, în 1875. Florăria Mühle era furnizor al Curţii imperiale din Viena, al caselor regale din Bucureşti, Belgrad şi Sofia.

1895_piata sf gheorghe
sursa foto: forum ratt.ro

Fotografiată de la balconul casei parohiale, Piaţa Sf. Gheorghe – la acea vreme Piaţa Seminarului – era foarte diferită în 1895. În dreapta, se văd o parte din Biserica Sf. Gheorghe, dărâmată în 1914, şi capătul liniei de tramvai.

1899_piata libertatii primaria

Tehnica foto a vremii necesita un timp mare de expunere, subiecţii fiind nevoiţi să stea nemişcaţi şi câteva minute. În imagine, timişoreni pozând în faţa Monumentului „Fidelităţi”, din Piaţa Libertăţii, inaugurat în 1854 şi mutat în Cimitirul din Calea Lipovei, în 1934.

1900_cazarma pompieri cetate (Casa Adam Muller Guttenbrun)
sursa foto: wikipedia.org

Pe actualul amplasament al Casei Adam Muller Guttenbrun se afla Cazarma Pompierilor din Cetate. Clădirea cu cinci etaje, unul dintre cele mai înalte repere din oraş la acea vreme, a fost demolată la începutul secolului trecut.

1900_unirii domPiaţa Unirii se numea, în 1900, Piaţa Losonczy, după numele comitelui Stefan Losonczy, ucis în 1552, când cetatea a fost cucerită de turci. Era, la acea vreme, cea mai mare şi importantă piaţă din oraş.

1899_kossuth ter

Piaţa Traian (Kossuth tér), replică a Pieţei Unirii, a fost proiectată spre mijlocul secolului al XVIII-lea de ingineri militari. Aici se găseau nenumărate prăvălii şi tot aici se ţineau târgurile săptămânale.

1899_fabric

Peisajul Fabricului de altădată era unul pitoresc, cum se poate observa şi în imaginea de mai sus. La 1900, Bega cotea spre sud-vest în dreptul Podului Mihai Viteazul din zilele noastre şi urmărea sensul străzilor actuale Andrei Şaguna, Baba Dochia, Iepurelui.

1899_gara iosefin

Gara Iosefin, construită între anii 1897-1899, imortalizată după finalizarea lucrărilor, de Kossák József, Fotograf Imperial şi Regal. Clădirea s-a prăbuşit în 1944, în urma celui mai devastator bombardament asupra Timişoarei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s